Vyšetřovatelé ve vyhořelém bytě v Děčíně

Vyšetřovatelé ve vyhořelém bytě v Děčíně - Vyšetřovatelé prohlížejí vyhořelý byt v paneláku v Děčíně-Březinách. Jeden člověk zahynul. Nájemníky osmipatrového domu hasiči evakuovali. (24. dubna 2005) | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Hasiči vynesli z domu mrtvého domovníka

  • 4
Kolem půl čtvrté ráno vypukl ve druhém patře panelového domu v Děčíně-Březinách požár. Zahynul při něm jeden z nájemníků, další dva zraněné odvezla sanitka do nemocnice. Ostatní obyvatele osmipatrového domu hasiči evakuovali.

"Na čtyřicítku evakuovaných čekal autobus městské hromadné dopravy," řekl ČTK operační důstojník děčínských hasičů. O nájemníky se staraly pracovnice Českého červeného kříže, upřesnil mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan.

"Jeden muž při požáru zahynul, ale neuhořel. Našli jsme ho na schodišti, příčinu smrti zatím neznáme," řekl ráno MF DNES operační důstojník děčínských hasičů.

Mrtvý paradoxně není ten, kdo požár ať přímo či nepřímo způsobil, ale domovník, který chtěl varovat ostatní obyvatele. "Nejspíš se na chodbě nadýchal kouře a zůstal tam," domnívá se jedna z nájemnic.

"My opravdu nevíme, bude nařízena pitva, zatím odmítáme spekulovat," uvedl vyšetřovatel hasičské záchranné služby.

První zprávy hovořily o jednom mrtvém a dvou zraněných. "My víme jen o dvou zraněných, z nich jeden je bohužel mrtvý," tvrdí operační důstojník děčínské policie.

Stav domu posoudil statik. Dovolil pak lidem, aby nastěhovali zpátky. Většina nájemníků je tedy už v bytech, bez střechy nad hlavou nezůstal nikdo. Vyhořelý byt obýval jen jeden člověk, a ten je v nemocnici.

Zasažený byt je kompletně vyhořelý, zbyly jen ohořelé zdi. Nájemník se podle policie nadýchal zplodin, popáleniny nejsou potvrzeny.

Hasiči dorazili na místo ve 3:39 hodin ráno. Sedm jednotek, z toho dvě profesionální, zdolávaly oheň až do sedmé hodiny ranní.

Všechny byty jsou plné sazí, kouř spáleniny je cítit po celém domě. Zdi na chodbách jsou černé, okna rovněž. Kolem deváté ráno sem nastoupila úklidová firma a snaží se dát zatím alespoň chodby a schodiště do přijatelného stavu.

Přestože hasiči a policie povolili návrat do bytů, řada lidí odjela pryč. "Jedeme na chatu, tam si uvaříme. Večer musíme zpátky, děti jsou zítra do školy," říká při nasedání do auta nájemnice ze šestého patra. Dalším lidem donesli jídlo jejich známí či příbuzní.

 "Nesu dětem jídlo, nemají si jak uvařit," říká prošedivělá žena procházející kolem otevřeného vypáleného bytu do dalšího podlaží. V domě totiž nejde elektřina ani voda.

Ředitel bytového družstva, které dům vlastní, však slibuje, že vše bude co nejdřív v pořádku. "Co bude možné, opravíme ještě dnes, ostatní postupně," ujistil MF DNES. Hradit asi půlmilionovou škodu bude podle něj pojišťovna, u které má družstvo dům pojištěno.

"Probíhá vyšetřování příčin, škody se odhadují asi na půl milionu korun," dodal hasič.

,

Video