Hašení trosek už nemělo smysl, přiznali hasiči. Ilustrační foto

Hašení trosek už nemělo smysl, přiznali hasiči. Ilustrační foto | foto: Reuters

Hasiči našli ve shořelém seníku ostatky

  • 12
V Archlebově na Hodonínsku lehl popelem seník. Když požár uhasl, hasiče čekal hrůzný nález. "Našli jsme ostatky připomínající tři těla," řekl jejich mluvčí Jaroslav Haid. Hasiči večer přijeli už k mohutnému ohni. Brzy zjistili, že hašení nemá smysl a přes noc hlídali jen okolí.

Hasiči dostali hlášení o požáru ve čtvrtek krátce po 21. hodině. Na místo vyjely čtyři jednotky profesionálů i dobrovolníků.

"Při příjezdu byl celý objekt o půdorysu cca 42 krát 18 metrů u silnice první třídy z Archlebova do Ždánic v plamenech. Oheň propálil střechu, která se zřítila dovnitř," popsal dramatické okamžiky Jaroslav Haid.

"Uskladněná balíkovaná sláma byla požárem již natolik poškozená, že by hašení nebylo účinné," vysvětlil, proč se hasiči rozhodli boj s ohněm vzdát. Oheň podle něj zničil 180 tun balíkované slámy a silně poškodil celou halu.

"Zbytky balíků slámy stále doutnají a prohořívají. Žhnoucí požářiště nyní rozebírají a dohašují dvě jednotky hasičů," doplnil Haid krátce po půl třetí.

Nálezem ohořelých těl se zabývá i policie. "Vše je zatím ve fázi vyšetřování," dodal. "Zdali se skutečně jedná o lidské ostatky, je předmětem dalšího šetření expertů Hasičského záchranného sboru i Policie ČR."

7.11. 2005 - Ostatky nalezené ve shořelém seníku nebyly lidské. MF DNES to s odvoláním na výsledky laboratorních testů potvrdila policejní mluvčí Dagmar Bartoníková. (jsm)

Video