Za vylepšení známky dostal jednatel soukromého gymnázia jen pokutu. Škole postih nehrozí. Ilustrační foto.

Za vylepšení známky dostal jednatel soukromého gymnázia jen pokutu. Škole postih nehrozí. Ilustrační foto. | foto: Michal Klíma

Gymnázium za úplatu zlepšilo vysvědčení dceři svého sponzora

  • 116
Špatná známka na maturitním vysvědčení kazila bývalé studentce pražského soukromého Gymnázia Minerva šance, že bude přijata na vysokou školu. Otec dívky, vlivný podnikatel a dříve též sponzor školy, nabídl jejímu jednateli za zlepšení známky úplatek. Pavel Chuchla mu vyhověl.

Na podvod však přišla policie. Jednatele, podnikatele i jeho manželku obvinila z padělání veřejné listiny a přijímání úplatku.

"Jednatel školy za úplatek opatřil vyplněný formulář s originálním razítkem školy a padělanými podpisy pedagogů," uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Přestože všem hrozilo až dvouleté vězení, odešli od soudu jen s pokutou 250 tisíc korun.

"Soud přihlédl k tomu, že se všichni k padělání vysvědčení přiznali," řekl Skřepek. To byl také jediný trest, který Chuchlu za falšování a braní úplatku postihl. Dál ve škole působí a zůstal i na postu jednatele.

"Tento případ je pro mne uzavřen, nebudu se k němu nijak vyjadřovat," řekl MF DNES.

Sponzorský dar za dobré známky?
Případem falešného vysvědčení se začalo zabývat i ministerstvo školství. Po České školní inspekci bude chtít, aby znovu gymnázium prověřila.

"Podle našich informací ale nebyla škola Minerva účastníkem trestního řízení. Doufáme, že nejde o selhání systémové, ale jen o selhání jednotlivce," uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová.

Ministerstvo by teoreticky mohlo školu i zrušit. To se však může stát jen tehdy, když je "zásadně a systémově porušen zákon". Tím však, podle ministerstva, pochybení jednoho člověka není.

Podle některých bývalých studentů se za sponzorský dar dá na Gymnáziu Minerva obstojně studovat. "Kamaráda chtěli kvůli nějakému průšvihu vyhodit. Jeho rodiče dali škole sponzorský dar v podobě větší rekonstrukce a on tam mohl zůstat," vzpomíná na dobu před čtyřmi lety dvacetiletý Filip.

Podle jeho slov bylo mezi studenty všeobecně známé, že když dají rodiče škole nějaký dar, dá se zde i slušně odmaturovat. Ani Chuchla nepopírá, že škola občas od rodičů nějaký sponzorský dar dostane, tvrdí však, že je to výjimečné.

"Není to povinné a je jen na rodiči, jestli nám chce něco dát. Vždy jde o hmotné dary, ne o peníze," vysvětlil jednatel. Rodič může například koupit počítač nebo zaplatit na maturitním plese svého dítěte zábavný program.

Stížností na úplatky je víc
I chystaná ministerská kontrola však odhalí případná další falešná vysvědčení či zlepšené známky jen stěží. Nikdo už zpětně studentům nedokáže, že při maturitní zkoušce uměli zkoušenou látku například na čtyřku, a ne na dvojku, kterou nakonec dostali.

"Při kontrole bychom mohli odhalit nesrovnalosti v dokumentaci, ale na případný podvod se známkami nebo vystavení falešného vysvědčení už zpětně přijít nemůžeme," řekl mluvčí inspekce Libor Vacek. Ten potvrzuje, že podplácení ve školách není ničím výjimečným.

"Stížnosti na korupci dostáváme, ale nemáme žádnou možnost, jak takové jednání prokázat a potrestat," dodal.

Jednou z největších motivací, proč by si studenti mohli chtít koupit lepší známky na maturitním vysvědčení, jsou přijímací zkoušky na vysoké školy. Některé fakulty ke známkám při přijímacím řízení přihlíží. Studenti mohou za špatný prospěch přijít o velké množství bodů.


Video