Josef Blažek (vlevo) a Rudolf Tesárek (vpravo) u Krajského soudu v Hradci Králové. (31. března 2009)

Josef Blažek (vlevo) a Rudolf Tesárek (vpravo) u Krajského soudu v Hradci Králové. (31. března 2009) | foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Exministryně Kovářová dočasně pustila z vězení dva zloděje, ti nyní zmizeli

  • 243
Nyní už bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová v červnu přerušila pobyt ve vězení dvěma zlodějům odsouzeným za krádež 74 milionů korun. Policisté, žalobci i soudci ji tehdy před takovým krokem varovali. Peníze z loupeže se totiž nikdy nenašly. A proto se všichni obávali, že by mohli zloději zmizet.

Nyní to vypadá, že obavy byly oprávněné. Oba odsouzení, Josef Blažek a Rudolf Tesárek, totiž nejsou k nalezení. Právě dnes by měl hradecký soud dostat od pošty oznámení, zda si vyzvedli výzvu k návratu do vězení. Pokud ne, pak soudce vydá pokyn k jejich zadržení. Do minulého týdne si dopisy nevyzvedli. Lhůta vypršela v pátek.

Zásah ministryně ve prospěch obou vězňů byl velmi neobvyklý. Využila pravomoci, kterou ministr spravedlnosti má. Může ve prospěch odsouzených podat stížnost k Nejvyššímu soudu, pokud má pocit, že v jejich procesu nebylo všechno v pořádku.

Takové možnosti využívají ministři spravedlnosti vcelku běžně. Jenže na tomto případu je absolutně výjimečné, že ministryně odsouzeným zároveň přerušila trest a nechala je pustit z vězení - do doby, než se stížnost vyřeší.

"Z podkladů, které jsem obdržela, byl v trestním řízení vysoce pravděpodobně porušen zákon. Jak byste se smířil s tím, že jsou odsouzení v takovém případě ve vězení?" vysvětlovala v neděli Kovářová své rozhodnutí.

Bávalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.Její nástupce Jiří Pospíšil to však viděl úplně jinak. Rozhodnutí Kovářové bylo podle něj neodůvodněné, a proto ho po svém nástupu do funkce zrušil. "Ministr nemá mít právo někoho propustit z vězení, to přísluší soudu," říká Pospíšil.

Pospíšilův zásah znamenal pro Blažka s Tesárkem jediné: musí zpátky do vězení. Soud jim 7. září poslal obsílky s výzvou k nástupu. Jenže oba muži na adresách, které uvedli při propuštění, podle místních nebydlí. Ani příbuzní o nich nevědí. Tesárka viděli naposledy počátkem srpna. Ztratil se prý v době, kdy Pospíšil stáhl stížnost Kovářové.

Otázkou je, zda policie oba vězně najde. Vyšetřovatelé se bojí, že Tesárek s Blažkem utekli - možná i do ciziny. Ze 74 milionů, které podle soudu ukradli z auta bezpečnostní agentury, se našly jen čtyři.

Novináři MF DNES se vydali hledat zloděje na svobodě. Čtěte v pondělním vydání.


Video