Dva členové gangu jsou na svobodě

  • 2
Zlín - Dva čelní představitelé zlínské firmy Intercaps, kteří se podíleli na dosud největší nelegální výrobě drog v České republice, jsou na svobodě. Stále jim ale hrozí až deset let vězení za nelegální výrobu drog. Dvojici manažerů farmaceutické a potravinářské firmy zatkla ve středu ráno zásahová jednotka olomouckých celníků. Ti našli ve výrobních linkách Intercapsu velké množství psychotropní látky temazepamu.

Z temazepamu měly být později vyrobeny tablety, které byly určeny na drogové trhy v západní Evropě. Zisk z takového obchodu by činil zhruba šedesát osm milionů korun.

Kromě dvou zlínských manažerů zadrželi slovenští celníci tři lidi z vedení společnosti Slovakofarma Hlohovec. Ta je stoprocentním vlastníkem Intercapsu a zlínská firma od ní látku přivážela.

Českým manažerům hrozí deset, slovenským pak až patnáct let vězení. I přesto byli oba představitelé Intercapsu propuštěni na svobodu. "Bylo proti nim zahájeno trestní stíhání. Po výslechu však byli propuštěni a vyšetřováni budou dále na svobodě," řekla v pátek tisková mluvčí policejního prezidia v Praze Ivana       Zelenáková.

Celníci nejdříve informovali, že se ve výrobních linkách připravuje zcela nová droga. Později tuto informaci upřesnili. "V Intercapsu připravovali psychotropní látku temazepam. V surové podobě ji dealeři dováželi ze třetí země na Slovensko, odtud pak do Zlína, kde ji pracovníci Intercapsu dávkovali," vysvětlila mluvčí generálního ředitelství cel Ivana Bednářová.

Temazepam je halucinogenní látka a dá se přirovnat k diazepamu či rohypnolu.

Zaměstnanci Intercapsu své firmě věří
Celníci rozbili ojedinělý drogový gang

Vedení farmaceutické firmy mlčí
Vedení Intercapsu i Slovakofarmy nechce zatím případ blíže komentovat. "Až skončí vyšetřování, velice rád se k této věci vyjádřím. Zatím ale nebudu mluvit," uvedl stručně šéf Intercapsu Pavel Mauer.

Tiskový mluvčí Slovakofarmy Pavel Hraška ČTK pouze sdělil, že může jít ze strany celníků o "nedorozumění", protože ve farmacii se běžně pracuje i s psychotropními a omamnými látkami a temazepam se už léta používá při výrobě léků jako je třeba diazepam.

Firma nepožádala o registraci látky
Temazepam je sice i léčivý přípravek, ale vzhledem k tomu, že není v České republice registrován, je pro jeho dovoz a manipulaci nutné povolení ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Intercaps si však podle Bednářové povolení nevyřídil.

"V současné době není v České republice registrován žádný přípravek obsahující látku temazepam. Podmínky pro uvádění léčivých přípravků na trh jsou velmi složité a stanoví je zákon," říká tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu a léčiva Blanka Pospíšilová.

Přestože celníci látku označili za temazepam, s definitivní platností ji tak bude možné nazvat až po podrobné chemické analýze. Ta podle Zelenákové skončí během několika dnů.

Celníci zabodovali
Jestliže celníci považují svůj úlovek za jedinečný a tvrdí, že překazili vývoj nové drogy, podle odborníků příliš nepřehánějí.

"S temazepamem jsem se u nás v drogové oblasti ještě nesetkal. Je to poprvé," říká šéf Národní protidrogové centrály v Praze Jiří Komorous. Zásah celníků pak hodnotí stručně a jasně: "Byla to čistá práce."


Video