Deviant zneužil dcery i jejich kamarádky

  • 87
Miloš Markušinský z Jakartovic-Hořejších Kunčic zneužíval své dvě dcery a tři jejich kamarádky ve věku jedenáct až čtrnáct let. Dvě z nich také znásilnil. Krajský soud v Ostravě ho potrestal devítiletým vězením a ústavní sexuologickou léčbou.

Znalci dospěli k závěru, že trpí sexuální poruchou typu pedofilie a hebefilie a není schopen se ovládat. Dvaačtyřicetiletý muž dívky vyhledával v okolí internátní školy pro zrakově postižené děti s vadami řeči v Opavě, kam chodily čtyři jeho oběti včetně jedné jeho dcery.

Začal za nimi chodit po svém propuštění z vězení v březnu 2003, kde byl rovněž za pohlavní zneužívání, kterého se dopouštěl v letech 1999 až 2001 na své nejstarší dceři.

"Začalo to v jejích devíti letech," řekl předseda senátu Jaroslav Málek. "Tuto dceru po svém propuštění opět zneužíval a loni v květnu ji znásilnil," řekl soudce. "Vzal ji na procházku do přírody. Na odlehlém místě rozprostřel na zemi deku, obnažil se, násilím svlékl i ji a i když se bránila a křičela, znásilnil ji," popsal.

Když byl z pohlavního zneužívání obviněn poprvé, znalci mu nenařídili ochrannou léčbu, neboť tehdy nebylo zřejmé, že jde o sexuálního devianta. Z vězení byl podmínečně propuštěn téměř o dva roky dříve. I když se s ním žena rozvedla a děti byly svěřeny jí, mohl se s nimi stýkat.

Celkem pět dětí Markušinských, čtyři dívky a jeden chlapec, žilo i bez něho v těžkých poměrech. "Matka je alkoholička, vodila si domů chlapy, o děti se nestarala, nedávala jim najíst, bila je," líčil soused rodiny. "Soud již matce odebral všech pět dětí. Jsou v jednom dětském domově," informoval Málek.

Přelíčení bylo kvůli ochraně dětí, které vypovídaly před soudem, neveřejné. "Jedna z dívek se během výslechu zhroutila. Plakala a nebyla k utišení," líčil státní zástupce Jaroslav Kandráč.

"O věrohodnosti obětí nemáme pochybnosti, i psychologicko-psychiatrické posudky hovoří v jejich prospěch. Obžalovaný se také až na znásilnění přiznal," shrnul předseda senátu Jaroslav Málek důkazy.

Sexuální deviant Miloš Markušinský dostal u ostravského soudu 9 let za zneužívání svých dcer a jejich kamarádek. (19. ledna 2004)


Video