Rath se hájil u soudu: Peníze byly pro ČSSD, z kauzy profitoval Babiš

  • 519
Po třech letech David Rath opět přednesl část závěrečné řeči u soudu ve své korupční kauze. A stěžoval si, že soud nebere v potaz důkazy, které navrhují obžalovaní. Peníze, o nichž se v odposleších mluví, podle něj patřily sociální demokracii. Hájí se i tvrzením, že on sám si nikdy nežil nad poměry. Z kauzy podle něj profitoval Andrej Babiš. Hovořit bude Rath i v úterý.

„Mám snad letadlo? Létám soukromou helikoptérou?“ argumentoval u soudu obžalovaný expolitik. A odpověděl si sám, že jeho majetek odpovídá jeho zaměstnání. „Soudní jednání není od počátku férové. Jde o odsouzení na objednávku,“ vyjádřil se Rath k procesu. 

Před třemi lety Rath hovořil tři jednací dny, tentokrát sliboval kratší vystoupení. Novinářům sice před pondělním líčení řekl, že u sebe má až tisíc stránek podkladů, z nichž bude vycházet, avšak číst je všechny nehodlá. Rath odhadl, že domluví v pondělí, případně v úterý.

Ve své řeči se zpočátku pustil do kritiky soudu a státního zástupce. Bývalý poslanec ČSSD se zlobil, že trestní senát nebral v úvahu argumenty a důkazy předkládané obžalovanými. „Je naprosto typické, že je zcela opomíjeno to, co říkám. Jako jediný jsem neodmítl vypovídat,“ řekl. Minulý rozsudek, který zrušil odvolací soud, byl podle něj v podstatě okomentovaná obžaloba.

Rath tvrdí, že důkazy pro prokázání jeho viny nejsou. Nikdo prý nedokázal, že o údajných úplatcích v souvislosti se zakázkami Středočeského kraje věděl, nebo že byly pro něj. „Ani odposlechy toto nad vší pochybnost nedokladují,“ podotkl. Pokud by firmy dávaly popsané úplatky, tak by podle Ratha na zakázkách dokonce prodělaly.

A jak se dívat na případy, kdy odposlechy zachytily hovory o konkrétních částkách? K tomu Rath uvedl, že obžalovaná Kateřina Kottová sháněla peníze na volby. „Pokud odposlechy zachytily něco o penězích, tak tyto peníze nepatřily mně, ale sociální demokracii,“ vysvětlil bývalý politik této strany.

Že to Rath nesl, neznamená, že je to jeho

O tom, že v krabici od vína, s níž ho zadrželi kriminalisté, nese sedm milionů, prý nevěděl. Odposlechy podle něj prokazují, že Kottovi mu dávali víno. „Nelze říct, že to Rath nesl, tak je to jeho,“ upozornil. „Nebyly mé, ale sociální demokracie,“ dodal. Poukázal při tom na současného předsedu strany Jana Hamáčka, který tehdy dělal volebního manažera.

Nesl Rath miliony, nebo víno? V prosinci 2012 jsme provedli test s krabicí:

O souvislosti s kampaní Rath nehovořil poprvé. Proti jeho tvrzením se už dříve Hamáček ohradil. „Pokud vím, je to již několikátá verze obhajoby Davida Ratha. Jako volební manažer ČSSD jsem neměl kompetence v oblasti financování strany,“ napsal na počátku března redakci iDNES.cz.

Krom kritiky krajského soudu se Rath věnoval i začátku celé kauzy. V pozadí totiž podle něj stojí politické zájmy. Zaměřil se zejména na bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (předtím ODS, dnes předseda TOP 09) a současnou vrchní státní zástupkyni v Praze Lenku Bradáčovou.

Rath: Chtěli zničit opozici, vydělal na tom Babiš

„Cílem bylo zbavit se nepříjemného kritika vlády a zasadit úder sociální demokracii. Dnes to vidíme jednoznačně. Ta strana nedisponuje výraznými politiky, kteří umí být vidět a tlumočit myšlenky tak, aby získávali procenta voličů,“ uvedl důvody, proč se tehdy chtěl Pospíšil zbavit opozičního politika. Ten se podle Ratha snažil ovládnout ODS, zatímco Bradáčová toužila po kariérním postupu.

„Proč v Ústí řešila něco z Prahy nebo středních Čech,“ připomněl Rath svoji dlouholetou výtku k místní nepříslušnosti vyšetřujících orgánů. Bradáčová se nakonec do čela pražského vrchního státního zastupitelství dostala v červenci 2012, tedy dva a půl měsíce po zatčení Ratha.

Na Bradáčovou, o níž Rath v pondělí řekl, že ji „média milují“, útočí dlouhodobě. Podal na ni žalobu kvůli výrokům v televizi, avšak neuspěl. Na kauze podle něj vydělal i premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš.

„Babiš ji (Bradáčovou) mediálně využíval proti sociální demokracii. To je absolutní vítěz, v podstatě mu to pomohlo získat většinu voličů sociální demokracie,“ prohlásil Rath. To už jej však soudce Robert Pacovský napomenul: „Hodnotit politickou situaci není předmětem závěrečné řeči“. Rath pak pouze utrousil, že Babiš s Bradáčovou jsou propojení.

Hrozí až devět let vezení a propadnutí majetku

O vině obžalovaných naopak nepochybuje státní zástupce Petr Jirát. Pro Ratha, stejně jako pro Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra Kotta, žalobce navrhl osm až devět let vězení a propadnutí veškerého majetku

Krajský soud v Praze Ratha v roce 2015 nepravomocně potrestal 8,5 lety vězení za údajné přijímání úplatků a manipulování s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Jenže odvolací vrchní soud rozsudek zrušil s tím, že klíčové odposlechy nelze v řízení použít. Avšak opačný názor následně vyslovil Nejvyšší soud, důkazy v podobě nahrávek tak u krajského soudu obstojí.

V korupční kauze je 11 obžalovaných, policie je pozatýkala v květnu 2012. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři a jednatelé zdravotnických společností. Kromě spolupracující obviněné Ivany Salačové všichni vinu odmítají. Soudy se kauzou zabývají od roku 2013.

V kauze Davida Ratha začaly závěrečné řeči:

20. března 2018


Video