Záchranka musela chlapcovu krev nahradit infúzí. Ilustrační foto.

Záchranka musela chlapcovu krev nahradit infúzí. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Chlapec si bodl dýku do třísla a skoro vykrvácel

  • 24
Horké chvíle připravil středočeské záchrance třináctiletý chlapec u obce Písky na Rakovnicku. V sobotu odpoledne se v lese nešťastnou náhodou bodl dýkou do třísla. Rána v tepně začala okamžitě silně krvácet. Když přijeli záchranáři, byl hoch v bezvědomí.

V důležitých minutách do příjezdu sanitky naštěstí chlapec dostal základní první pomoc. "Kdyby mu nebyla poskytnuta laická první pomoc, nejspíš by vykrvácel," míní mluvčí záchranky Tereza Janečková.

Záchranáři se snažili hned po příjezdu krvácení zcela zastavit. Ztrátu krve nahradili infuzí s náhradními roztoky. "Krev se v sanitách nevozí, není ji kde skladovat," vysvětlila Janečková.

Zdravotníci zraněného zaintubovali a připojili na umělou plicní ventilaci. Jeho zdravotní stav se ale přesto každou minutou zhoršoval.

"Do původního cíle - motolské nemocnice jsme pacienta nemohli převést kvůli jeho kritickému stavu. Zvolili jsme proto bližší možnost - rakovnickou nemocnici.  Během zásahu záchranářů byl na místo z této nemocnice přivezen chirurg. Za jeho asistence byl pak chlapec převezen rovnou na operační sál," uzavřela mluvčí.


Video