Celníci odhalili nelegální obchod s červeným fosforem, z nějž bylo podle nich...

Celníci odhalili nelegální obchod s červeným fosforem, z nějž bylo podle nich možné vyrobit 460 kilogramů metamfetaminu. (7. prosince 2018) | foto: Celní správa České republiky

Celníci odhalili nelegální obchod s červeným fosforem. Zadrželi tři lidi

  • 11
Celníci odhalili nelegální obchod s červeným fosforem, z nějž bylo podle nich možné vyrobit 460 kilo metamfetaminu. Policisté v kauze obvinili dva Čechy a jednoho Vietnamce. Stíhaným hrozí až 12 let vězení. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková s tím, že v Česku jde o vůbec první případ tohoto typu.

Na konci roku 2017 získali příslušníci Celní správy ČR informace o možném zneužití červeného fosforu k výrobě metamfetaminu, trestní řízení zahájili celníci Protidrogového oddělení Praha Generálního ředitelství cel ve spolupráci s Celní protidrogovou jednotkou letos v únoru.

V průběhu vyšetřování zjistili, že dvacetiletá Češka kupovala na vlastní živnostenské oprávnění v nezvyklém množství červený fosfor a další chemikálie. V průběhu tří měsíců nakoupila 156 kilo červeného fosforu, 200 kilo jodu, 140 litrů kyseliny fosforečné, 37 litrů kyseliny chlorovodíkové, 30 litrů toluenu a 20 litrů metanolu. Z takového množství červeného fosforu by bylo možné nelegálně vyrobit celkem 460 kilogramů metamfetaminu.

Nedávno celníci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou zadrželi dva Čechy a jednoho Vietnamce. Při provedené domovní prohlídce našli metamfetamin, výpočetní techniku, mobilní telefony, finanční hotovost i další důkazní materiál.

Soudce zadržené poslal do vazby. Čelí obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, a to s možností odnětí svobody v rozmezí 8 až 12 let.
 
Červený fosfor je jednou z modifikací chemického prvku fosfor. Kromě svého omezeného legálního použití (výroba sirek, pyrotechniky) je v České republice velice často zneužíván jako katalyzátor při výrobě metamfetaminu.

,

Video