Kra, led, sníh, oteplování

Kra, led, sníh, oteplování | foto: Profimedia.cz

Václav Klaus je poučený laik, nikoliv expert na globální oteplování

  • 26
Václav Klaus publikoval v Kavárně text Názory, které mi mluví z duše. Opíral se v něm o autory, kteří na problematiku globálního oteplování nahlížejí obdobně jako on. Jenže shoda názorů ještě neznamená jejich správnost, byť to v podtextu Klausova článku stojí právě takto.

Autoři popularizující vědu nemusí sami pracovat ve výzkumu, ale musí vycházet z poznatků uveřejněných v časopisech, které rukopisy podrobují náročnému lektorskému řízení. Každý má právo popularizovat svoje názory, avšak měl by je opírat o důkladné studium prvotních pramenů. Pramenů uveřejněných v časopisech zařazených do databáze Web of Science. Citace knih jiných pisatelů je citací z druhé ruky. S názory citovaných autorů Klaus sice může sympatizovat, nic to však nemění na tom, že tyto názory mohou být zcela chybné. Pouhá existence knihy a případně její prodejnost nejsou v tomto ohledu vůbec rozhodující.

Vezměme takového von Dänikena
Příklad: Erich von Däniken vydal spoustu knih, možná dostal i čestné doktoráty, jeho publikace však jsou bestsellery na poli řekněme svého druhu science fiction. Jeho názory mohou vyvolat hledání nových vědecky podložených poznatků, ovšem neopravňují se tím k zařazení do současného fondu vědecky prokázaných informací.

To neznamená, že Dänikenovy, Klausovy, Buchnerovy, Hugovy, Bookerovy, Northovy nebo Ludeckyho názory nebudou v budoucnosti potvrzeny. Nikdo z nich však není expertem v oboru, který popularizují. Stejně mohou být v budoucnosti vyvráceny poznatky považované v současnosti za potvrzené. Musí to však být provedeno seriózním postupem, nikoliv populárními a demagogickými hesly. Dokud hrozba globálního oteplování nebude vědecky vyvrácena, musí být brána vážně, protože její bagatelizování může mít velké a neodstranitelné důsledky. Seriózní vědci a politici vezmou jistě v úvahu oprávněný požadavek, aby přijatá opatření nezpůsobila víc škody než užitku.

Vypovídající faktory
Studium literatury k jakémukoliv tématu je pracné a časově náročné. Často vyžaduje týmovou spolupráci lidí, kteří mají hluboké znalosti v oboru. Dostatek času a vpravdě hluboké znalosti klimatologie, negativních vlivů životního prostředí nebo onkologie si lze u Václava Klause jen stěží představit. Vždyť necituje a nestuduje ani prameny ze svého vlastního oboru, jímž se zabýval před vstupem do politiky! Svoje ekonomické názory nepovažuje za nutné prověřit nezávislým lektorským řízením v mezinárodním časopise a necítí potřebu je zpřístupnit odborné veřejnosti uveřejněním v takovém mezinárodním časopise.

Konkrétně: dvanáct z patnácti jeho článků bylo uveřejněno v časopise Politická ekonomie, dva v Ekonomicko-matematickém obzoru a jeden v Ekonomickém časopisu. Žádný z těchto časopisů se neobjevuje v Journal Citation Reports, nemá tedy stanoven tzv. impakt faktor, tedy faktor vyjadřující jeho vliv v oboru podle citovanosti uveřejněných příspěvků. A jako tzv. původní sdělení je označeno jedenáct článků Václava Klause, tři jsou diskusní příspěvky a jeden příspěvek je redakční. Všechny články byly dohromady citovány pětkrát, ale jen jeden citující je ze zahraničí.

Přístup Václava Klause k výzkumu a vědě se tudíž - přísně vědecky vzato - neslučuje s titulem univerzitního profesora a - politicky vzato - ohrožuje prestiž hlavy státu.


Video