Brněnští strážníci a jejich nová vozítka - Brněnská městská policie představuje před služebnou v Brně-Bystrci vozítka, která budou strážníci používat při hlídkování v terénu. Mohou je používat i v nákupních centrech. | foto: Radek Miča, MF DNES

Strážníci osedlali rychlé dvojkolky s majáčky

  • 12
Strážníci z brněnské části Bystrc se možná budou po svém okrsku prohánět na dvoukolových vozítkách Segway, které v uplynulých dnech testovali. Nyní se městská policie rozhodne, zda si dvojkolky pořídí. Strážníci by na nich byli zhruba třikrát rychlejší než pěší policisté.

"Bystrc byla vybrána záměrně. Je rozlehlá a Segway by měl urychlit obchůzky strážníků," zdůvodnila mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Vozítko se ovládá nakláněním těla. Manipulace s ním je velmi snadná a dá se naučit za čtvrt hodiny. Na jedno nabití ujede stroj až 50 kilometrů. Bez problémů zvládá menší nerovnosti a vyjede i kopec. Problém pro něj neznamená ani vyjetí schodů.

"Mohli bychom ho využít i na ústředním hřbitově, kde je nedostatečná policejní kontrola," míní brněnský zastupitel Martin Prchal. Protože stroj nezanechává čáry, dá se použít i v budovách.

Cena jednoho vozítka je přibližně 180 tisíc korun. Náklady však vyvažuje nízká spotřeba. "Za cenu jednoho litru benzinu dokáže ujet až tři sta kilometrů," upřesnil výhradní distributor Segwayů pro Českou republiku Daniel Januj.

Brněnským strážníkům nabídla firma Segway stroje speciálně upravené pro bezpečnostní složky. Mají majáky a dají se napojit na centrální systém, který umožní sledovat pohyb všech vozítek.

"Segwaye zkoušejí i v Praze. Dva takové stroje dokonce policisté zabavili v kamionu směřujícím do exilu Radovana Krejčíře," řekl o technologické novince Januj.


Video