Úředník porušil zákon, který má bránit, hned první den. Ilustrační foto

Úředník porušil zákon, který má bránit, hned první den. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Šéfa portugalského úřadu proti kouření přistihli s doutníkem

  • 2
Doutník v koutku úst vysokého úředníka by nebyl nic divného - pokud tím úředníkem není šéf portugalského protikuřáckého úřadu António Nuńes v první den platnosti protikuřáckého zákona. K Nuńesově smůle se na novoroční party v lisabonském kasinu nacházel i fotoreportér, který neváhal zmáčknout spoušť.

Nový protikuřácký zákon vstoupil v Portugalsku v platnost v úterý a zakazuje kouřit v uzavřených veřejných prostorech a v komerčních zařízeních.

Nuńes se bránil argumentem, že se zákon netýká kasin. Mluvčí ministerstva zdravotnictví však uvedl, že kasina žádnou výjimku ze skupiny "veřejných prostor" nemají.

Portugalský úřad pro potravinové standardy a jeho šéf se díky pohotovému fotoreportérovi z deníku Diário de Notícias stali terčem vtipů.

Jeden humoristický týdeník napsal, že nejvíce postižení zákonem budou právě úředníci. Ti prý dosud pracovali jen jednou rukou, protože v té druhé drželi cigaretu.

Protikuřácký zákon nyní nově platí nejen v Portugalsku, ale také ve Francii a v celém Německu. Tam se ale situace liší v různých spolkových zemích, ty si totiž mohou zavádět vlastní omezení kouření. Pro celé Německo platí zákaz kouření na nádražích, letištích, ve vlacích, v taxících a na úřadech.

,

Video