Zranění po explozi

Zranění po explozi - Sebevražedné útoky u mešit v Bagdádu zabily na dvě desítky lidí. Desítky zraněných skončily v nemocnici, stav mnoha z nich je vážný. (18. února 2005) | foto: Faleh Kheiber, Reuters

Sebevrazi zabíjeli šíitské věřící

  • 390
Dvě desítky lidí zahynuly při sebevražedných atentátech v Bagdádu. Dalších skoro padesát je zraněno. Výbuch zabíjel u mešity ve čtvrti Doura. Podle svědků se u mešity odpálil muž, který byl opásán trhavinou. O chvíli později se útočník odpálil u jiné mešity na západě města.

Terčem útoku na jihovýchodě Bagdádu byli šíitští věřící oslavující náboženský svátek. Policie původně uvedla, že na šíity zaútočili rebelové raketomety. Později úřady potvrdily, že šlo o sebevražedný útok.

Muž s "pásem sebevrahů" se v čase modliteb vmísil do davu nedaleko mešity a odpálil na sobě trhavinu. Zabil přes čtrnáct lidí.

"Když jsem do mešity, viděl jsem přicházet člověka, který pak vybuchl," řekl Abdul Kasím Ubíd. "Na zemi ležely utrhané nohy a ruce. Bylo to strašlivé, opravdu strašlivé," popsal.

Mrtví a zranění byli převáženi do nemocnice Jarmúk. Její chodby brzy zaplnili příbuzní a přátelé obětí. Mnoho z desítek zraněných je podle lékařů ve vážném stavu. Duchovní vyzvali věřící, aby darovali krev.

Úřady viní Zarkávího
Chvíli po prvním výbuchu se exploze ozvala i před mešitou na západě Bagdádu.

Také o tomto útoku policie původně tvrdila, že explozi způsobila minometná střela. Podle upřesněných informací ale policisté spatřili blízko davu mířícího k mešitě dva podezřelé muže, na které začali střílet.

Jeden z nich se přesto stačil odpálit. Výbuch zabil tři lidi a pět zranil.

Irácký bezpečnostní poradce Muffák al-Rubaj řekl CNN, že podle něj stojí za útoky jordánský terorista Abú Músa Zarkáví, který je v Iráku spojencem Al - Kajdy.

Při právě probíhajících šíitských náboženských oslavách jsou v ulicích irácké metropole i dalších měst tisíce věřících, kteří si připomínají mučednickou smrt imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda.

Šíitský svátek ašúrá provází strach z teroristických útoků, úřady po doby jeho trvání zavřely hranice Iráku. Loni bylo při bombových útocích během oslav zabito v Bagdádu a Kerbale sto sedmdesát lidí.

Povstalci unesli novináře
Už dříve unesli iráčtí rebelové ve městě Ramádí na západě země dva indonéské novináře. Únos žurnalistů pracujících pro indonéskou televizi potvrdila vláda v Jakartě, podle ní zmizeli reportérka a kameraman už v úterý.

Ozbrojená skupina prý zastavila auto, které si novináři před několika dny najali. Auto, řidič i oba Indonésané jsou na neznámém místě.

,

Video