Němci se nejvíc těší na Maďary

  • 22
Do rozšíření unie zbývají dva měsíce, ale Evropská unie se na nové členy dívá s rozpaky. Česká republika pak mezi nimi nezastává zrovna přední místo. Potvrdil to i průzkum institutu Polis na objednávku německé agentury DPA o tom, jak na jednotlivé nové členy pohlížejí Němci.

Náš největší a nejvlivnější soused se nejvíce těší na Maďary (pozitivně jejich vstup do EU vidí 68 procent dotázaných) a poté na Malťany (64 procent).

Češi se umístili na žebříčku německé oblíbenosti někde uprostřed, náš vstup schvaluje 57 procent z dotazovaných. Ale aspoň jsme nedopadli tak špatně jako Poláci. Jejich vstup podporuje pouze 51 procent Němců.

Jestli chceme hledat spojence mezi členy unie, tak musíme zamířit na sever Evropy a nepátrat moc u našich sousedů. Podle posledního komplexního průzkumu z konce roku 2002 mezi členskými zeměmi budeme mít nejvíc šancí u Seveřanů.

Největší podporu nám vyjádřili Švédové, následováni Dány a Finy. Švédský parlament nyní dokonce zvažuje, že by zrušil místní vládní rozhodnutí zablokovat volný přístup na svůj pracovní trh, tak jak to udělaly všechny členské země unie s výjimkou Irska a Británie.

Naopak téměř zády se k nám otáčí Francie, kde jen třetina dotázaných je pro vstup České republiky do unie, zatímco proti je plných 52 procent. V Rakousku je sice pro náš vstup alespoň 41 procent, což je více než ve Velké Británii (38 procent), ale 43 procent Rakušanů je zase proti.

Oblíbenost a neoblíbenost Čechů dost odpovídá celkovému pohledu jednotlivých členů unie na rozšíření. A jeho podpora je přinejmenším váhavá. Podle posledního průzkumu Eurobarometru sice podpora pro nové členy mezi současnými členy roste, ale nijak dramaticky.

Jen 47 procent respondentů v průzkumu bylo pro rozšíření, takže ani ne polovina. Celých 36 procent bylo proti. Nejvíc podporují rozšíření Řekové (65 procent), následováni Dány (63 procent) a Španěly (62 procent).

Nejvíc rostla podpora rozšíření v Belgii, kde narostla o pět procent za půl roku, ale naopak čím dál větší obavy se projevují u Portugalců a Lucemburčanů. Úplně nejhůř se na myšlenku nových euroobčanů dívají Francouzi.

Více než polovina z nich (celých 55 procent) je zcela proti rozšíření a podporuje ho jen 34 procent. Největší podporu vůbec si vysloužil Kypr. Od Řeků - na Kypřany se jich těší až 90 procent. Přirozeně, protože je považují za své bratrance.


Video