Astronomický nadšenec ze sibiřského Barnaulu u observatoře s dalekohledem, kterou postavil Michail Levčenko

Astronomický nadšenec ze sibiřského Barnaulu u observatoře s dalekohledem, kterou postavil Michail Levčenko | foto: Reuters

Na Sibiři budou pozorovat zatmění Slunce dalekohledem z železného šrotu

  • 31
Zahrada v západosibiřském městě Barnaulu neskrývá jen růže, fialky, zelí nebo vysloužilý nábytek. V jejím rohu je vidět dřevěnou věžní konstrukci na vršku zakončenou aluminiovou kupolí s hvězdářským dalekohledem.

Veterán z druhé světové války a nadšený astronom Michail Levčenko postavil malou observatoř s dalekohledem v 70. letech daleko od velkých výzkumných středisek, která v té době sváděla boj o vesmírný prostor se Západem.

Nyní se místní rozhodli, že observatoř uvedou zpátky do provozu a budou tak moci pozorovat páteční zatmění Slunce. Od roku 2002, kdy Levčenko zemřel, se na dalekohled jen snášel prach. Také se ho snažili ukrást zloději a dát ho do sběru jako železný odpad, kterým kdysi byl.

"Dalekohled vyrobený Levčenkem je ojedinělý. Žádný jiný neposkytuje tak věrný pohled," tvrdí Oleg Petrov, který jako dítě pozoroval oblohu skrze Levčenkův výtvor a nyní ho chce znovu uvést v život a pozorovat úplné zatmění Slunce.

Podle zprávy NASA bude po dvou letech úplné zatmění pozorovatelné z Kanady, Číny, Mongolska a Ruska, včetně Barnaulu. Tady bude sluneční kotouč zastíněn na 2 minuty 16 sekund.

Podle Petrova se do oblasti Altaje sjedou pozorovatelé zatmění z Francie, Itálie i Ameriky. "Moc rádi bychom jim ukázali náš dalekohled, možná by nám mohli pomoci," říká Petrov s tím, že rekonstrukce zařízení bude stát kolem dvou milionů dolarů.

Astronomický nadšenec ze sibiřského Barnaulu u dalekohledu, který sestrojil Michail Levčenko

V 70. letech se stal Levčenko inspirací pro nejedno dítě, své přátele, ale i opilé sousedy. U něj na zahradě mohli spatřit nebeskou krásu.

"Jako malí jsme poslouchali vyprávění Michaila Sergejeviče," vzpomíná Petrov a dodává: "Mnozí z těch, kteří slyšeli jeho přednášku, se začali zajímat o fyziku, matematiku nebo astronomii." V roce 1973 během vesmírného soupeření Západu a Východu si na své zahradě během roku svařováním starého železa a trpělivým řezáním dřevěných beden postavil observatoř s dalekohledem.

Zatím tisíce kilometrů od jeho tajného okna do vesmíru Sověti z bajkonurského kosmodromu posílali do kosmu rakety i lidi.

Jeho dcera Naděžda o otci říká, že nechtěl, aby během sovětských časů někdo věděl o jeho astronomické vášni. "Bál se, že se na něj budou dívat jako na podivína." Sousedé ale byli fascinováni.

Petrov vzpomíná, jak jednoho z opilců z vesnice pozval Levčenko na pozorování Saturnu. Pijan se krátce nato pití vzdal. "Své ženě pak řekl, že se uvnitř něj cosi zlomilo. Přišel na to, že život je mnohem zajímavější za střízliva," říká Petrov.

Dcera Levčenka s úsměvem vzpomíná: "Manželky k tátovi posílaly své muže, aby je odnaučil pít. Hvězdy ale na ostatní alkoholiky neměly takový vliv." Jak rostla popularita jejího otce, lidé po něm třeba chtěli, aby jim z hvězd vyčetl, kdy je správná doba pro výsadbu zelí nebo brambor.

"Otec na horoskopy nikdy nevěřil," říká Naděžda a pokračuje: "Dokázal ale pomocí dalekohledu odhadnout, jaké bude počasí. Lidé mu věřili víc než předpovědím." Obyvatelé z Barnaulu věří, že Levčenkův dalekohled přivede do města pozorovatele zatmění. I když NASA tvrdí, že nejvíc zájemců o vzácný astronomický úkaz se pojede podívat do města Novosibirsk.

,

Video