Irácký sebevrah zabíjel ve frontě rekrutů

  • 873
Ve frontě rekrutů na severu Iráku se odpálil sebevrah. Iráčani čekali v Irbílu před sídlem Demokratické strany Kurdistánu, které slouží jako náborové centrum policie. Nejméně 50 lidí na místě zemřelo, desítky jsou zraněny. Agentura Reuters uvádí až 60 mrtvých a 150 zraněných.

Kolem půl osmé ráno středoevropského času se mezi brance čekající před policejní stanicí v kurdském Irbílu vmísil muž. Po chvíli na svém těle odpálil nálož.

Výbuch a následná tlaková vlna odhodila mnoho lidí. Většina z nich byli podle CNN právě policejní či armádní branci.

Agentura Reuters uvádí s odvoláním na místní zdravotníky, že obětí je nejméně 60 a raněných 150. Televize CNN hovoří o 45 obětech a 200 zraněných.

Úřady hovoří zatím neurčitě o desítkách mrtvých. Podle BBC odvážela z místa mnoho obětí nákladní auta.

Podle lékařů je zranění mnoha lidí velmi vážné. Počet mrtvých tak zřejmě ještě vzroste.

K útoku se na internetu přihlásila irácká militantní skupina Ansar Sunna.

Ta patří k teroristické síti Al-Kajda a za poslední rok se přihlásila ke stovkám pumových a ozbrojených útoků na irácké i americké cíle v Iráku včetně desítek únosů převážně cizinců.

Na jejich webu se objevila i výhrůžka kurdskému politikovi Masúdu Barzánímu. "Dej si pozor, odpadlíku!" varují rebelové a hrozí dalšími akcemi.

Zabíjení nekončí
Počet útoků v Iráku stoupá převážně od nástupu demokraticky zvolené vlády. Nový kabinet premiéra Ibrahíma Džaafárího schválil parlament ve čtvrtek. - více zde

Od té doby prošla Irákem série výbuchů. Sebevražední atentátníci odpalovali na několika místech v Bagdádu a jeho okolí nálože v autech. Útoky míří většinou na irácké policisty či rekruty. - více zde


Video