Americký voják v Iráku | foto: Yuri Gripas, Reuters

Američani zatkli podezřelého z vraždy diplomata

  • 116
Armáda USA oznámila, že zatkla významného člena Al-Kajdy. Vyšetřovatelé ho spojují s nedávným únosem a vraždou egyptského velvyslance v Iráku. Při několika raziích vojáci zadrželi i na třicet dalších lidí podezřelých z terorismu.

Američani podle agentury Reuters zatkli Chámise Farháne Chaláfe Ábide Fahdávího, přezdívaného abú Seba, v sobotu 9. července ve městě Ramádí, severně od Bagdádu.

"Seba byl jedním z velitelů Al-Kajdy v Iráku a je podezřelý z útoků na diplomaty Bahrajnu, Pákistánu a nedávné vraždy egyptského velvyslance," stojí v prohlášení americké armády.

Egyptský velvyslanec v Bagdádu Iháb Šaríf byl unesen 2. července o několik dnů později zavražděn. K činu se přihlásila skupina Al-Kajdy v Iráku vedená jordánským teroristou abú Músou Zarkávím. Zabití Šarífa zdůvodnili rebelové poukazem na spojenectví Egypta s USA a jeho mírovou smlouvu s Izraelem. - více zde

Šaríf byl nejvyšší arabský diplomat unesený v Iráku. Po jeho únosu byl napaden a zraněn i bahrajnský diplomat a ozbrojenci zaútočili i na pákistánského velvyslance.

Irácký prezident poté diplomatům v Bagdádu slíbil policejní eskorty a zavedení přísnějšího bezpečnostního režimu ve čtvrti Mansúr, kde sídlí mnohá zastupitelství.


Video