Mladý jaguár Akabo poznává venkovní výběh zlínské zoo, samici Yunu respektuje

  • 0
Návštěvníci zlínské zoo už mohou pozorovat pár jaguárů také ve venkovním výběhu. Přestože samec Akabo přibyl do Zlína teprve v polovině listopadu, sbližování se samicí Yunou bylo rychlé a bezproblémové. Nyní už obě zvířata tráví čas společně.

Majestátní černý jaguár pomalu prochází výběhem. I když budí respekt, je to teprve odrostlé mládě a k dospělé samici se chová s náležitým respektem. „Jaguár dosahuje dospělosti kolem třetího roku života, a Akabo má teprve rok a půl,“ vysvětluje chovatelka Ivana Jakšičová.

Yuna si jej, zdá se, příliš nevšímá. „Když je výběh postavený dobře, jako u nás, dává zvířatům na výběr. Mohou si najít soukromí nebo trávit čas společně, jak chtějí,“ říká.

Ven je chovatelé pouštějí každý den v 11 hodin a záleží jen na zvířatech, zda a na jak dlouho možnosti využijí. Když mrzne, vracejí se dřív, jindy zůstávají venku několik hodin. Nedávná sněhová nadílka je překvapila, to prý ale většinu zvířat v zahradě. „Přece jen je to po roce, takže trochu zaskočeny jsou v první chvíli i druhy, v jejichž domovině sníh bývá,“ potvrzuje Jakšičová.

Každé z dvojice zvířat spořádá v jedné krmné dávce kolem pěti kilogramů masa, krmí se ale jen třikrát v týdnu. „Zachováváme jejich přirozený systém, v přírodě si uloví kořist, nažerou se a pak několik dnů tráví. Proto to děláme stejně,“ líčí chovatelka. Maso dostávají hovězí, skopové, drůbeží i zvěřinu. Důležité je dodržet i podíl vnitřností. Akabo nyní váží zhruba osmdesát kilogramů, Yuna necelých šedesát.

Sbližování obou zvířat bylo nad očekávání snadné. Ve vnitřním výběhu je dělila průhledná přepážka. Leželi u ní a dívali se na sebe. K sobě je proto pustili ani ne po dvou týdnech.

Jaguáři jsou zpět, zoo Zlín jim připravila největší zázemí v Evropě

Akabo pochází z francouzské zahrady Parrot World a jeho jméno v překladu znamená tma. Když ale do jeho melanistické, tedy černě zbarvené srsti zasvítí slunce, jsou na ní znát typické rozety. Yuna má klasické zlatohnědé zbarvení a rozety jsou na její srsti jasně viditelné. Uvnitř každé je tmavá tečka. Tím může laik na první pohled rozeznat jaguára od levharta, který má na srsti téměř totožné tvary, ale prázdné.

Jaguáři obývají Amazonii, Střední a Jižní Ameriku. Ve volné přírodě je nejvíce ohrožuje ztráta přirozeného prostředí a také pytláci.

Jaguár trek otevřela zlínská zahrada v polovině loňského roku a jde o největší chovatelské zázemí pro tato zvířata v rámci Evropy. K dispozici mají dva tisíce metrů čtverečních a zajímavostí je prosklený bazén ve venkovním výběhu. Jaguáři totiž patří mezi nemnoho kočkovitých šelem, které rády plavou, ve vodě i loví. Původní pár tvořila Yuna a samec Danny, který však loni kolem Vánoc uhynul na zauzlení střev.