Nacisté při oslavách Dne německé policie vzdávali hold příslušníkům policejního sboru. Docházelo přitom i k propagandistickým situacím, jako když státní tajemník Karl Hermann Frank (vpravo) a generál Rudolf Toussaint vybírali mezi policisty v restauraci peníze pro nacistickou organizaci Winterhilfswerk. | foto: archiv ČTK, ČTK

Opilí nacisté našli smrt cestou z večírku, spadli v autě do řeky

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V kalendáři byla neděle 16. února 1941 a do Společenského domu – dnešní hotel Moskva – ve Zlíně se sjela pestrá společnost. Členové Schutzpolizei (Říšská ochranná policie), příslušníci zlínského gestapa a místní Němci tady slavili Den německé policie. Sešli se kolem sedmé hodiny večer a vydrželi až do jedné ráno.

„Přitom se jako obvykle cpali a pili. Hlavně pili. Večer, když už měli všichni dost sighajlování i alkoholu, zvedli se schutzpolicajti k návratu,“ vzpomínal zlínský novinář Josef Vaňhara v knize Příběh jednoho muže a jednoho města.

Když vyšli ven, silně pršelo. Místní nacisté a Němci zamířili domů, asi dvě stovky členů holešovského útvaru se vydaly k nákladním vozům, které je měly dopravit zpátky na základnu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se