„Před několika lety jsme gel vyvinuli a nechali certifikovat. Vlastníme k němu know-how a v rámci té aktuální nouze je to výhoda. Využíváme jej pro potřeby zaměstnanců univerzity, pokud bude zájem, můžeme ho i distribuovat v různých sociálních zařízeních,“ popsal rektor UTB Vladimír Sedlařík s tím, že díky výrobě má univerzita jen poloviční výdaje, než kdyby podobné prostředky musela nakupovat.
Univerzitu kontaktují i soukromé společnosti, protože na trhu je aktuálně antibakteriálních přípravků nedostatek. Na univerzitě jsou z jedné várky schopni připravit zhruba 120 litrů denně.
„Takové várky jsme schopni udělat tři až čtyři denně. Počítáme, že během čtrnácti bychom měli najet na plnou kapacitu,“ vysvětlil vedoucí oddělení transferu a technologií UTB Tomáš Sáha, který má výrobu gelu na starosti.
Směs se připravuje v takzvaném homogenizátoru, přístroji, který připomíná kombinaci kotle a mixéru. Ten je umístěn na pracovišti, kam je přístup za dodržení přísnými hygienických opatření.
Základní surovinou pro výrobu gelu je líh, dále se do směsi přidává demineralizovaná voda, látka způsobující zgelovatění, konzervant a prostředek, který zjemňuje účinek, aby gel příliš nevysušoval pokožku.
„Vše se míchá při teplotě 55 až 60 stupňů za různých režimů. Po dokončení se gel přelije do histologických nádob, nechá vychladnout a poté jej plníme do obalů,“ přiblížil Sáha.
Pro vlastní potřeby má univerzita surovin dostatek. Aby mohla začít vyrábět dodávky pro další společnosti, bude muset některé přiobjednat.
„Nejdůležitější je zajistit dostatečné množství lihu, ostatní suroviny není složité sehnat během jednoho týdne. Je také potřeba zajistit finální obaly, protože každý klient na ně má trochu jiné požadavky,“ zmínil Sáha.
Výrobek je účinný proti virům a bakteriím a představuje i jeden ze stupňů ochrany proti novém koronaviru. Účinnost gelu se uvádí 99,9 %.
„To znamená, že tam nějaká skulinka je, ale v drtivé většině případů gel dokáže zničit opravdu veškeré bakterie a viry,“ dodal Sáha.