ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, ČTK

Divadla ve Zlíně i Uherském Hradišti ruší premiéry, herce decimuje covid

  • 2
Na profesionální scény Městského divadla Zlín a Slováckého divadla v Uherském Hradišti těžce dopadá současná covidová situace. Kvůli nemocným členům souborů i chybějícímu záskoku museli odložit už tři premiéry plánované na nejbližší dny. Někteří herci přitom zachraňují představení, v nichž původně vůbec neměli hrát.

Jestli se někde setkávají s neochotou k očkování proti nemoci covid-19, tak v divadlech to rozhodně není. Avšak zabránit dalšímu šíření nákazy, k tomu v souborech Městského divadla Zlín a Slováckého divadla z Uherského Hradiště nestačí ani opakovaná vakcinace.

I když obě scény přizpůsobují program aktuální situaci, s obsazením rolí začíná být vážný problém.

Ve Zlíně se tento pátek neodehraje premiéra představení Trnky a hvězdy, novým termínem je sobota 27. listopadu. Zatím na 18. prosince je přeložena komedie Noc bláznů, již režisér Zdeněk Dušek připravil původně už na konec minulé sezony. V Uherském Hradišti je odvolána zatím na neurčito premiéra muzikálu Limonádový Joe, původním termínem byla sobota 20. listopadu.

„Věříme, že se nám nakonec podaří situaci zvládnout s co nejmenším dopadem na diváky. Budeme hrát dál,“ ujišťují ředitelé zlínského divadla Petr Michálek a Libuše Habartová z Uherského Hradiště.

Problémy se však navzdory opatrnosti a dodržování všech nařízení hygieny prohlubují. Ve Zlíně onemocnělo nebo se znovu infikovalo několik herců a bez alternace se už soubor vůbec neobejde. Onemocnění se přitom nevyhýbá ani umělcům na záskok.

Představení s poznámkami v ruce

K mimořádné situaci došlo už několikrát. Poprvé na konci října, kdy před začátkem muzikálu Šakalí léta vystoupil na pódiu ředitel Michálek a publikum překvapil oznámením, že jednu z rolí výjimečně převezme Helena Čermáková.

Herečka, jež v původním obsazení vůbec nefigurovala, nakonec hudební představení odehrála s poznámkami v ruce.

„Dnes už podobné situace nejsou nic výjimečného, ale každý herec, který jde do alternace bez pořádné přípravy, si zaslouží obdiv. Kromě Heleny Čermákové je to i případ Tamary Kotrbové a Marka Příkazkého, kteří minulý týden doslova na poslední chvíli zachránili reprízu inscenace Motýli jsou volní,“ uvedla mluvčí divadla Veronika Jurčová.

„Bojujeme v tuto chvíli s covidem o každé představení a každého diváka v sále,“ poznamenala.

Provoz je ochromen, plánuje se jen obtížně

Slovácké divadlo nehraje už od středy, kdy byla mužská část souboru nucena zrušit zájezd do Valašských Klobouk s představením Rychlé šípy. Od té doby osiřela i domovská scéna v Uherském Hradišti.

Z programu minulý týden vypadl muzikál Jesus Christ Superstar a rovněž představení komedie 1+2=6. Jeden z herců onemocněl, a protože byl v kontaktu v podstatě se všemi ostatními, všichni se museli podrobit kontrolním testům. „Provoz se tak zcela ochromil,“ konstatoval herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

Co, kdy a jestli se vůbec bude v tomto týdnu hrát, na to zatím odpověď chybí. „Je možné, že nasadíme některé z odložených představení,“ naznačil Kubáník.

V plánu na sobotu 20. listopadu zatím zůstává akce pro fanoušky spojená s odtajněním nových titulů pro předplatné v roce 2022.

„Místo avizované premiéry muzikálu Limonádový Joe uvedeme s největší pravděpodobností komedii Perfect Days, ale kdoví, co ještě může covid změnit,“ poznamenal Kubáník.

Vstupenky na všechna dosud zrušená představení zůstávají v Uherském Hradišti i ve Zlíně v platnosti, zlínské divadlo navíc umožňuje divákům vrátit lístky do deseti dnů od představení na pokladně.