Příliš úzká zastávka Školní v centru Zlína.

Příliš úzká zastávka Školní v centru Zlína. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

U škol v centru Zlína opravují silnici. Lidé kritizují plánování prací

  • 6
Před komplex škol v centru Zlína se vrátili dělníci i stroje. Ulice nově pojmenovaná jako Univerzitní, která vede kolem budovy Vzdělávacího komplexu v Štefánikově ulici, dvou základních škol, jedné střední školy a fakulty multimediálních komunikací, se dočká rekonstrukce.

Oprava zahrnuje také obnovu chodníku a vybudování parkovacích míst. Práce už začaly opravou tepelného kanálu, během června se pak počítá se zahájením opravy povrchu vozovky.

„Komunikace bude mít asfaltový povrch, chodníky a plochy určené pro parkování budou dlážděné. Pěší trasy zůstanou ve stávajících šířkách, pouze chodník ke škole gastronomie bude zúžený na šířku dvou metrů,“ popsal Jaroslav Kubáč z odboru koncepce a realizace dopravních staveb zlínského magistrátu.

Nová parkovací místa vzniknou podél budovy tělocvičny, jež patří k Základní škole Emila Zátopka. „Je tady navržen nový parkovací pruh pro osobní auta,“ doplnil Kubáč.

Radnice počítá rovněž s novými rozvody veřejného osvětlení včetně stožárů. Práce za bezmála 4,5 milionu korun by měly skončit v září.

Některým obyvatelům města se ale nelíbí, že radnice nezkoordinovala práce se stavbou univerzitního Vzdělávacího komplexu a s rekonstrukcí zastávky MHD Školní.

„Bylo to tady rozkopané dost dlouho, aby se udělalo všechno najednou. Znovu tu bude velký hluk a bude se prášit,“ postěžovala si Monika Kovářová, která tudy denně prochází.

Radnice kritiku odmítá. „Stavba Vzdělávacího komplexu byla záležitostí jiného investora, Univerzity Tomáše Bati, a zastávka MHD nemá s řešenou komunikací nic společného,“ reagoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Rekonstrukce čeká také nově opravenou zastávku Školní, kterou bude město rozšiřovat.