Potomkům Aloise Serényiho má být vydán mimo jiné i zámek v Luhačovicích. | foto: Dalibor Glück, ČTK

Zámek v Luhačovicích převzali Serényiové, umělecká škola se musí stěhovat

  • 7
Pozemky a budovy na Luhačovicku, které po válce stát zabavil Aloisi Sérenyimu, se vracejí do rukou jeho potomků. V rámci rozsáhlých restitucí už Luhačovice vydaly zámek, kde sídlí Základní umělecká škola a Dům dětí a mládeže. Noví vlastníci se plánují do zámku nastěhovat a obě instituce budou muset pryč.

„V zámku už si rodina zařizuje místnost pro správce a připravuje postupné stěhování. Jsme ale dohodnuti, že ještě dva roky tu bude umělecká škola i dům dětí a mládeže fungovat,“ informovala starostka Marie Semelová.

Město chystá variantu, kam instituce přesunout, ale do projednání radou Semelová nechce být konkrétní. Nabízí se například rozšířit stávající areál základní školy.

Rodině nejmladší dcery Aloise Serényiho Isabelly Thienen-Adlerflycht se vydávají i další pozemky v Luhačovicích a okolí. Některé z nich bude mít město zájem získat zpět.

„Potřebujeme plochu na výstavbu parkoviště nedaleko sídliště nebo pozemky pro rozšíření hřbitova,“ poukázal místostarosta Radomil Kop.

Soud rozhodl loni

Všechny tyto pozemky ještě nejsou vydané a radnice zatím nemá informace, zda je budoucí vlastníci budou chtít prodat.

„Žádná předběžná dohoda není, očekáváme, že tyto záležitosti bude řešit až nové vedení radnice po komunálních volbách,“ míní Semelová.

Vyjádření Sérenyiho potomků se MF DNES nepodařilo získat. Podle starostky nechtějí noví majitelé věc komentovat dřív, než převezmou všechny dotčené pozemky.

Navracení majetku je jedním z nejdelších restitučních řízení v české historii. Sérenyimu byl majetek zabaven v roce 1945, v 90. letech se na české soudy obrátila dcera původního majitele, Nejvyšší správní soud jí dal za pravdu loni.