Dlouhovlnný vysílač v Topolné byl v provozu od roku 1951.

Dlouhovlnný vysílač v Topolné byl v provozu od roku 1951. | foto: Petr Polášek, České radiokomunikace

Třítunová část stožáru bude v Topolné důstojně připomínat slavný vysílač

  • 7
Když se loni s rachotem zřítily 270 metrů vysoké stožáry vysílače v Topolné k zemi, lidmi v obci to otřáslo. Nenávratně tak totiž zmizela dominanta celého regionu. Více než sedmdesát let starý objekt, díky němuž bylo v minulosti možné vysílat třeba do Číny či Indie, se nyní dočká alespoň důstojné upomínky.

„Po odstřelu se nám podařilo získat 4,5 metru vysoký segment z nejspodnější části stožáru,“ přiblížil starosta Topolné Roman Dujíček. „Máme zpracovaný projekt, kdy z něj chceme udělat památník jako vzpomínku na historii vysílače.“

Kus stožáru bude zapuštěný špičkou dolů do betonového podstavce. V současné době už je opískovaný, pozinkovaný, nastříkaný barvou a připravený k instalaci. Obec jej nechá umístit u štěrkoviště s výhledem na místo, kde originální vysílače stály. „Chtěli bychom to stihnout ještě do konce letošního roku,“ poznamenal starosta.

Podle něj jsou někteří lidé v obci z demolice stožárů stále rozladěni. Nejen proto, že přišla nečekaně loni v létě a místní o ní nevěděli.

„Byl to pro ně symbol, určující bod, že jste v Topolné. Navíc mnozí z nich s tím mají spojené hluboké vzpomínky, kdy se sem přistěhovali v rámci armádní služby,“ připomněl. Celý areál totiž v minulosti přísně střežili vojáci. Někteří se sem po vojenské službě přistěhovali a založili rodiny.

Stožáry vysílače v Topolné šly k zemi, v obci byli z odstřelu v šoku

Objekt tvořený dvěma identickými věžemi a správní budovou patřil Českým radiokomunikacím. Od začátku loňského roku nevysílal, o ukončení činnosti rozhodl Český rozhlas v rámci úspor.

„Byly tu snahy prohlásit objekt za národní technickou památku. Pomáhali s tím i radioamatéři, ale už se to nestihlo,“ nastínil Dujíček.

Pro obec by byla správa a údržba vysílače nereálná. I proto chtěla získat alespoň část stožáru a přetvořit jej v památník.

„Jde o segment vážící tři tuny, který jsme nemohli postavit ledabyle. Museli jsme si nechat udělat statický posudek, aby byl památník funkční a neohrožující,“ doplnil Dujíček s tím, že u stožáru bude infosystém připomínající historii vysílače.

28. července 2022