Diskuze

Zlínští vědci řeší nerozložitelné plasty, pracují na vzorových obalech

Na způsob, jak pomoci zlepšit problém znečištění země i moří špatně rozložitelnými plasty, se snaží přijít vědci ve Zlíně. Odborníci z fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati se zařadili mezi 24 subjektů z jedenácti evropských zemí v projektu zvaném Sealive. Výsledkem by měly být ukázkové obaly či fólie s vyřešenou recyklací či rozložitelností.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Škoda, že článek neuvádí více podrobností. Panu profesorovi a jeho týmu přeju hodně úspěchů.

0 0
možnosti
KN

K73a68r98e97l 85N21o75v88á51k

12. 4. 2021 18:54

Mě by spíš zajímalo, proč se mi v poslední době spousta plastů začne po několika letech doslova drobit, přestože na ně slunce nesvítí, jak je rok dlouhý.

Různé koše, poličky, kolíky, dokonce plastové svěrky. Původně pružné plasty, které ztvrdnou a zkřehnou natolik, že se to dá rozlámat na malé střípky dvěma prsty.

Včera se mi takto v rukou rozdrobil na titěrné kousky plastový smetáček, který mohl vesele dál sloužit dalších dvacet let.

Jo, jsem si jistý, že producenti plastových výrobků ocení, když se každá volovina po třech letech rozsype na prach a člověk bude muset koupit novou.

Jenom mi není jasné, jak to prospěje ekologii a jak to přírodu zbaví mikroplastů, když se jeden smetáček rozsype na tisíc malých plastových střípků.

0 0
možnosti
LS

Likvidace mikroplastů, kterými je Země zanesena, je extrémně zajímavý úkol, pro mne rozhodně zajímavější, než případné osídlování Marsu. Vyvinout tak nějakou bakterii, která by se těmi plasty živila ...

Samozřejmě musela by pak po určité době provést autodestrukci, aby posléze nepřesedlala na objekty jako plavky, potápěčské ploutve a gumová lehátka :-)

0 0
možnosti