Retenční nádrž v uherskobrodské části Újezdec bude mimo jiné sloužit i ke...

Retenční nádrž v uherskobrodské části Újezdec bude mimo jiné sloužit i ke koupání. | foto: Dalibor Glück, ČTK

Uherský Brod využije rybník proti povodním i ke koupání, vzniknou i tůně

  • 0
Bude pomáhat při velkých deštích, lidem poslouží ke koupání a poskytne domov ohroženým živočichům. Po ročních přípravách otevřeli v Uherském Brodě nový rybník na řece Olšavě. Retenční nádrž vznikla v místní části Újezdec za bývalým mlýnem v místě dřívějšího náhonu.

Město tak získalo malebnou vodní plochu, která poslouží v několika ohledech.

„V souvislosti se změnou klimatu a bojem s extrémním suchem je více než žádoucí, aby krajina byla schopna zadržovat povrchovou vodu,“ uvedl starosta Ferdinand Kubáník.

Areál nádrže se rozprostírá na ploše asi 2,5 hektaru. Kromě stálé vodní plochy je tu i mokřad, který slouží jako prostor pro zadržování vody při povodňových situacích a je schopen pohltit až 10 tisíc kubíků vody.

„Zároveň bude domovem různých živočichů, vytvoří vhodné podmínky ptákům při hnízdění, bude tu pestrá mokřadní flóra,“ popsal brodský radní David Surý, který měl projekt na starosti.

Rybník zároveň poslouží k přírodnímu koupání. Radnice v okolí nechala umístit lavičky, vysadit stromy a počítá se i s přírodní stavbou z vrbového proutí. Přístup do vody bude vysypaný štěrkem, aby lidé nemuseli chodit v blátě.

„Zájem o přírodní koupání je velký. V nádrži je čistá voda, pro návštěvníky to bude atraktivní,“ zmínil Surý.

Celá stavba stála přes osm milionů korun, z toho polovinu pokryla státní dotace.

Na tuto stavbu chce město navázat vybudováním několika dalších menších vodních ploch. „Máme vytipovaná asi čtyři místa v různých částech města, kde chceme rozmístit tůně. V plánu je začít v příštím roce,“ nastínil radní.

Tři tůně vzniknou v části Králov, další v Havřicích či lokalitě Nad Zámkem. Podél potoka ve směru na Vlčnov město zbuduje nový mokřad a ve spolupráci s Lesy ČR je v plánu i lesní jezírko v Újezdci.

„Tyto projekty plánujeme už od roku 2016. Jezírka jsou jednak oživením přírody a zároveň slouží jako výborná přírodní klimatizace,“ uzavřel Surý.