ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Nový sad v Brodě nebude. Neuvidíme na oblohu, protestovali astronomové

  • 0
Meruňky, hrušky ani jabloně u hvězdárny v Uherském Brodě nezakoření, pozorovatelům noční oblohy by mohly clonit ve výhledu. Ač měla tamní radnice všechno připraveno a po bezmála dvouleté přípravě už zvala veřejnost na komunitní sázení, smlouvu s vítězem veřejné zakázky nakonec zrušila.

Uherskobrodská radnice získala na projekt za čtvrt milionu korun státní dotaci a z vlastního rozpočtu měla platit jen zhruba 40 tisíc korun.

K důvodům storna patří kromě výtek příznivců astronomie i kritika některých zastupitelů, jež pořizovací cenu 6 250 korun za jeden strom považovali za přemrštěnou. Svoji roli sehrál rovněž tlak veřejnosti na sociálních sítích.

„Plán vysadit čtyřicet ovocných stromů vytvořil mezi konkrétními lidmi a také ve virtuálním prostoru natolik nepříznivou atmosféru, že jsme raději smlouvu s dodavatelem stromů nepodepsali,“ potvrdil radní David Surý, jenž měl dubnovou akci na starost.

Pokud jde o vysoutěženou cenu, ta byla podle něj vyšší proto, že město poptávalo šest let staré stromy. „Kolem hvězdárny vede planetární i naučná stezka a prostředí jsme tam chtěli změnit co možná nejrychleji,“ vysvětlil radní.

Hvězdářům pomohl k zastavení projektu záměr, s nímž město přišlo poprvé už v roce 2007. Parcely sousedící s hvězdárnou odkupovalo tehdy do svého majetku s jediným cílem, postavit na nich planetárium. To nakonec ve městě skutečně vzniklo, ale na úplně jiném místě. Od roku 2015 funguje v budově správce hvězdárny, jímž je Dům kultury.

„I když se výstavba planetária do žádného investičního záměru nikdy nedostala, účel nákupu pozemku stále platí,“ potvrdil místostarosta Petr Vrána. Stěhování se podle něj jednou uskuteční, ale časový horizont si netroufá odhadnout. „Planetárium zastarává a modernizace si nejspíš vyžádá nové a samostatné prostory,“ poznamenal.

Ředitel uherskobrodského Domu kultury Radek Srnec uvedl, že plocha vedle hvězdárny by se mohla začít využívat třeba jako nové místo pro pozorování Perseid.

„Kapacita hvězdárny je při některých hojně navštěvovaných akcích nedostatečná, nápor lidí by se proto dal vyřešit vyhrazeným prostorem v okolí areálu,“ přemýšlí Srnec. K argumentu hvězdářů, že by přes stromy v ovocném sadu neviděli na oblohu řekl, že stromy měly růst příliš blízko kopule s vesmírným dalekohledem.

„Pro někoho byl důvod odmítnutí sadu možná úsměvný, ale místo pro výsadbu bylo nevhodné a stromy by pozorování bránily,“ shrnul Srnec.