(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Daněk, iDNES.cz

Ubytovna v Hradišti je na prodej. Nedovolíme byznys s chudobou, slíbil kraj

  • 5
Velký bytový dům na uherskohradišťském sídlišti Stará Tenice je ve špatném stavu. Stojí u řeky Moravy a v minulosti ho využívala hlavně nemocnice pro ubytování svých zaměstnanců. Dnes ho obývá přes 250 lidí. Majitelem budovy je Zlínský kraj, který zvažuje její prodej.

„Kraj takové zařízení nepotřebuje a nemocnice také ne. Teď máme zájemce, který nám za tento ohromný panelák nabízí sto milionů korun,“ konstatoval hejtman Jiří Čunek. Dům je zastaralý a vyžaduje v budoucnu opravy, které vyjdou přibližně na částku od 50 do 100 milionů korun.

Do konce roku chce kraj alespoň dokončit opravy několika balkonů. Jsou na tom totiž hůř než budova, a dokonce hrozí zřícením.

„Nájemníci už mají na balkony zakázaný vstup. Statik nám nařídil některé demontovat, takže je opravujeme za zhruba deset milionů korun,“ dodal Čunek.

Jednání o možném odprodeji ale nejsou tak rychlá, jak by kraj chtěl. „Musíme se také shodnout s městem. Nechceme, aby tam bydleli konfliktní lidé,“ vysvětlil hejtman.

S tím souhlasí i vedení Hradiště. „Ať zde vzniknou byty, nebo bude sloužit pro sociální účely, nebo to bude kombinace obojího, zásadní pro nás je, aby se dům nedostal do rukou takzvaných obchodníků s chudobou,“ prohlásil tamější starosta Stanislav Blaha.

Město tady chce mít zázemí

Nejde ale jen o ubytovnu. V přilehlé části budovy sídlí neziskové organizace. Jde například o Centrum Akropolis, které nabízí vzdělávací a volnočasové aktivity z velké části pro děti. Jeho role ve městě a jeho okolí je podle Blahy nezastupitelná. „Pro město je zásadní, aby zde své zázemí toto centrum našlo i do budoucna,“ sdělil starosta.

Nemocnice, které dříve budova sloužila, už častěji používá náhradní prostory. Svým zaměstnancům nabízí bydlení přímo v areálu v ubytovně Na nožkách, která je v této chvíli plně obsazená nemocničním personálem, a také na Malinovského třídě.

„Druhá budova je v našem majetku a postupně ji rekonstruujeme. Do budoucna to bude naše páteřní ubytovna,“ řekla mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Dana Lipovská.