Lidem po mozkové příhodě pomáhá s rehabilitací robotická ruka. Metodu...

Lidem po mozkové příhodě pomáhá s rehabilitací robotická ruka. Metodu představili v uherskohradišťské nemocnici. | foto: Jan Salač, MAFRA

Roboti pomáhají v uherskohradišťské nemocnici lidem po mozkové příhodě

  • 0
Sedí před monitorem obrazovky a na rukou má zvláštní rukavice. Ovládají mechanický pohyb jednotlivých prstů a jsou vybavené senzory, které snímají pohyby ruky. Mladík, jenž si jednu rukavici nasazuje, trpí levostrannou hemiparézou neboli částečným ochrnutím jedné poloviny těla.

Přestože levou ruku moc neovládá, rukavice napojená na počítač mu pomáhá a dokáže s ní hrát virtuální hru s plošinou a míčkem, který se od ní odráží a rozbíjí cihličky.

„Trénuje si při tom roztažení a stažení prstů, protože to je pohyb, kterým ovládá jezdící plošinku na obrazovce,“ vysvětlila pracovnice rehabilitačního oddělení uherskohradišťské nemocnice Hana Náhlíková. „Při této hře se učí správné koordinaci pohybů a jejich ovládání.“

Robotické přístroje tady pacientům pomáhají od letošního jara. Před nedávnem je zdravotníci představili veřejnosti. Mimo jiné také proto, aby se o nich více dozvěděli například praktičtí lékaři, kteří mohou pacientům tuto terapii předepisovat. Zatím přichází většina nemocných z neurologického, ortopedického nebo traumatologického oddělení nemocnice.

Přístroje umí pomáhat hlavně těm, kteří se zotavují po cévní mozkové příhodě, po níž se v některých případech dostaví ochrnutí části těla. 

Oproti tradiční rehabilitaci totiž fungují na principu biologické zpětné vazby. To znamená, že pacient netrénuje jen postiženou končetinu nebo část těla, ale zároveň zapojuje a stimuluje i motorické učení.

Za deset milionů korun nemocnice pořídila vertikalizační stůl na rehabilitaci nohou, robotický chodník, který dokáže snímat chůzi pacienta a analyzovat ji, balanční plochu pro stabilizaci trupu, zmíněnou robotickou rukavici pro rehabilitaci ruky nebo přístroj, který k rehabilitaci využívá vysokofrekvenční elektromagnetickou energii.

„Vzdělaného empatického fyzioterapeuta tito roboti nahradit nemohou. Spolu s ním mají ale pro pacienty velký přínos,“ zdůraznila primářka rehabilitačního oddělení Jolana Dostálková.

Například balanční přístroj vyhledávají pacienti po úrazech různých končetin, kteří mají problémy s ramenními klouby, krční páteří, zády, děti se skoliózou. Tady trénují koordinaci a stabilizaci kotníků, nohou a celého těla.

„Zjišťujeme, že devadesát procent lidí to zvládne nohama, ale s tělem má problémy. Neumíme ho stabilizovat, je to pro nás nezvyk. Máme vadné držení těla, protože se v posledních letech nehýbeme,“ upozornila fyzioterapeutka Romana Ševčíková.