Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyšší zimní teploty pomohly proti suchu, zásoby vody jsou nad normálem

  8:55
Nebývá zvykem, aby vyšší teploty pomáhaly v boji proti suchu, ale během letošní zimy vydatné na srážky tento paradox zatím platí. Alespoň pokud jde o prosinec a začátek ledna, kdy byly teploty nadprůměrné. Zásoby podzemní vody ve Zlínském kraji jsou nyní až mimořádně nadnormální.

Deštivé počasí doplnilo zásoby vody. Na snímku je zlínská Dřevnice (leden 2024) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

„Na stanicích v Holešově a v Bystřici pod Hostýnem byl prosinec roku 2023 dokonce silně teplotně nadprůměrný,“ upozornila Barbora Kněžínková z oddělení meteorologie a klimatologie pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Brně.

Ve srovnání s prosincem v předcházejících dvou letech, kdy byla průměrná teplota ve Zlínském kraji kolem nuly, se loni pohybovala mezi dvěma a třemi stupni. Teploty se navíc měnily velmi rychle. Stávalo se, že nejprve hodně nasněžilo a potom téměř všechno za den roztálo. Nejmarkantnější to bylo před Štědrým dnem. Rozdíl mezi 23. a 25. prosincem byl zhruba 8 stupňů Celsia.

„Ve střední Evropě se ve druhé polovině prosince poměrně často vyskytuje jev označovaný jako vánoční obleva, kdy k nám od západu až jihozápadu proudí relativně teplý vzduch. V letošním roce byla změna teplot ještě o něco rychlejší, navíc umocněná výrazným jednodenním sněžením a následným rychlým táním sněhu,“ poznamenala Kněžínková.

Podobný styl počasí bude pokračovat, ač teploty poklesly a začalo mrznout. „Teplotní výkyvy budou pokračovat i v následujících týdnech. Tento týden bude studený, hlavně jeho první polovina přinese i celodenní mrazy a i v nížinách napadne slabá sněhová pokrývka,“ upozornil Mojmír Martan z regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ v Brně.

Teplejší počasí sice dočasně zvedlo hladiny řek, které někde způsobují problémy, ovšem půdě významně pomohlo v boji se suchem. To oceňují zejména zemědělci a sadaři, i když bezvýhradně spokojení nejsou. Někde jim voda, která se už nestačila vsáknout do nasycené půdy, zatopila části lánů, zejména na Kroměřížsku.

„Pokud budou pozemky dlouho zatopené, může to být problém. Může to ovlivnit zejména ozimou pšenici. V našem družstvě jde jen o pár hektarů u řeky Moravy. Jiné podniky toho mají zatopeno poměrně víc,“ všiml si ředitel Agrodružstva Postoupky Jiří Šírek. „Problém se suchem máme ale vyřešený,“ zdůraznil.

Čmeláci ještě nevymřeli. Není jich moc, ale pořád práškují česká pole

Podle něho je lepší, když teď voda zničí malou část úrody, než aby ji sucho na jaře ohrozilo celou. Zemědělce ale zajímá také dopad počasí na výskyt hraboše. Statistiky bohužel ukazují, že teplé počasí jejich počty ještě zvýšilo. V listopadu byl celorepublikový průměr 846 nor na hektar, v prosinci už to bylo 1 308, což je více než čtyřnásobek prahu škodlivosti.

„Ohrožené zůstávají okresy Jihomoravského, Olomouckého, Pardubického a Zlínského kraje, kde byly zaznamenány extrémní počty aktivních východů z nor,“ upozornila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková. Ve Vážanech a v Kunovicích bylo v ozimé pšenici a vojtěšce téměř dva tisíce hraboších nor na hektar.

Ovocné stromy teplo neprobudilo

„Bylo by dobře, kdy bylo dva tři týdny kolem minus deseti stupňů,“ poznamenal ekonom společnosti Zámoraví Martin Gabrhelík, který je také předsedou Agrární komory Zlínského kraje. Kdyby napadlo hodně sněhu, který by se na polích udržel, hrabošům by to podle něho vyhovovalo, protože by byli od mrazivých teplot izolovaní. Proto by zemědělci uvítali holomráz.

Sadaře vláha těší hlavně i proto, že by měla zažehnat suché období na jaře, které je pro úrodu klíčové. „Když přijde vláha v nevhodnou dobu, rostliny začnou hnít, plesnivět. Teď je možnost vsakování vody do půdy, což je pro přírodu dobře. A když pak přijde sucho, tak se vláha pomalu vytáhne nahoru,“ míní sadař Jiří Karger z Nětčic.

Vyšší teploty ještě neprobudily ovocné stromy, jejichž kořeny jsou v chladu, což vyšší vlhkost ještě umocňuje. S příchodem mrazů by pak mohli škůdci pomrznout. Pokud sníh taje a půda je zamrzlá, nemůže se do ní voda příliš vsakovat. Teď to ale bylo jinak.

Kombajny v akci. Sklizeň ve Zlínském kraji ovlivnilo sucho a hraboši

„V případě tání sněhu o Vánocích nebyla zem nijak významně zmrzlá a část vody ve sněhové pokrývce tak měla možnost vsakování,“ konstatovala Alice Musilová z oddělení podzemních vod ČHMÚ v Brně.

To se dříve či později projeví také v zásobách podzemních vod, které jsou klíčové. V současné době je situace v České republice normální až mimořádně nadnormální, nad normálem je i ve Zlínském kraji. Minulou zimu v této době byly stavy až silně podnormální.

Například na podzemním vrtu ve Zlíně-Přílukách hladina podzemní vody stoupla od loňského podzimu přibližně o metr a aktuálně se drží výrazně nad dlouhodobým průměrem. To platí i pro vrt v Kroměříži Vážanech, kde se hladina zvedla zhruba o půl metru.

7. ledna 2024

Autor:
  • Nejčtenější

Obce se zlobí na ekology, na hotovou dálnici auta hned tak nevyjedou

24. května 2024  13:01

Představitelé měst podél dálnice D49 pravděpodobné zastavení prací na důležité cestě nechápou....

Řidič se řítil po dálnici rychlostí 226 km/h, bez papírů může být i rok a půl

27. května 2024  15:13

Rychlostní 226 kilometrů v hodině se po dálnici D55 u Tlumačova na Zlínsku řítil řidič audi....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Obrat. Zlín couvl a po odporu obyvatel chce snížit daň z nemovitosti

23. května 2024  17:24

Vedení Zlína chce snížit daň o 16 procent. Lidé zaplatí méně o několik set i pár tisíc korun. Změna...

Otrava cuketou z Česka zaujala v zahraničí. Taky jsme ji asi měli, řekli lékaři

23. května 2024  15:04

Zlínská lékařka uspěla na celosvětovém kurzu internistů v polském Krakově. Za přednášku o mimořádně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sestup jsem zažít nikdy nechtěl, teď jsem bez práce, hlesl zlínský Fantiš

25. května 2024  21:31

Po prohře 0:1 v Jablonci popadali fotbalisté Zlína s hlavami v dlaních na trávník. V zápase, ve...

Těžké časy zlínského hokeje. Významné sponzory se nedaří najít, říká primátor

30. května 2024  5:05

Ještě před nedávnem válel extraligu a vzbuzoval zájem fanoušků i sponzorů. Situace ve zlínském...

Zlínský festival přiveze na tři stovky příběhů pro děti z celého světa

29. května 2024  17:05

Ve Zlíně ve čtvrtek začíná nejstarší soutěžní přehlídka filmů pro děti a mládež. 64. ročník Zlín...

Policie hledá třináctiletou dívku z Kroměříže, má sklony k sebepoškozování

29. května 2024  14:28

Třináctiletou dívku z Kroměříže pohřešuje od neděle její rodina. Šarlota Ferková v ten den pouze...

Děti si hrají na Pastu. Zlato našemu hokeji pomůže, věří kluby ve Zlínském kraji

29. května 2024  10:48

Trenéři mládeže ve Zlínském kraji věří, že titul mistrů světa z Prahy přivede k hokeji další malé...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...