(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Radary ve Vsetíně už vydělaly 18 milionů a zklidnily řidiče, přibude další

  • 13
Téměř 18 milionů korun přinesly do rozpočtu Vsetína tři radary, které měří rychlost ve městě. Během jednoho roku zaznamenaly přes 28 tisíc přestupků. Radnice připravuje vznik dalšího měřicího místa.

Dosavadním zaznamenaným rekordmanem je řidič, který vjel do města rychlostí 137 kilometrů v hodině.

„Bylo to v místní části Potůčky,“ uvedla místostarostka Simona Hlaváčová. Radar je tam v těsné blízkosti přechodu pro chodce, který vede přes frekventovanou silnici. Platí zde omezení rychlosti na 50 kilometrů v hodině.

Jde o pevná stanoviště, mezi kterými v nepravidelných intervalech putuje mobilní měřicí kamera. Skříňka, do které se vkládá, vypadá stále stejně a řidiči tedy nemohou vysledovat, zda zrovna měří, či nikoliv. Střídání je v pravomoci městské policie.

Vedení města nyní chystá čtvrté stanoviště, u základní školy na ulici Jasenická. Dvě už hlídají příjezdové trasy do města. Měří se v Potůčkách, kudy přijíždějí řidiči ve směru od Valašského Meziříčí, a ve staré Rokytnici, tedy na trase ze Zlína. Třetí stanice je u základní školy na ulici Jiráskova.

„Tady se měří v obou směrech, protože jde především o bezpečnost školáků, kteří přecházejí silnici ke škole,“ vysvětlila Hlaváčová.

„Podstatné je, aby radary působily preventivně, o vybírání pokut primárně nejde,“ doplnila.

Naprostá většina řidičů, které kamera zaznamená při páchání přestupku, pokutu po výzvě úřadu zaplatí. Ostatní jdou do správního řízení.

Přibližně 17 procent přestupků jde na vrub cizinců. Podle statistiky odboru správních agend to jsou převážně občané Slovenska a Polska.

„Slováci mají dobrou platební morálku, v případě Poláků je to o něco horší,“ popsala vedoucí městského odboru Valerie Ondřejová.

V místech, kde radary stojí, se navíc po roce provozu výrazně zklidnila doprava.