Nákladní auto narazilo v Rackové do domu. Hasiči vůz vyprošťovali několik hodin.

Nákladní auto narazilo v Rackové do domu. Hasiči vůz vyprošťovali několik hodin. | foto: HZS ZK

Senior nezvládl vejtřasku, s náklaďákem prorazil zeď rodinného domu

  • 29
Na Zlínsku boural čtyřiasedmdesátiletý šofér nákladního vozu tak nešťastně, že prorazil zeď rodinného domu a poškodil jeho statiku. Škoda se vyšplhala přes půl milionu korun.

Nehoda se stala ve středu po půl jedné odpoledne v obci Racková. Obešla se bez zranění, hasiči však vůz vyprošťovali několik hodin.

„Muž nezvládl řízení a naboural do domu. Dechová zkouška na alkohol u něj byla negativní,“ informovala mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Policisté podle ní zjistili, že auto nemá platnou technickou kontrolu, propadla už loni v říjnu.

Hasiči u nehody zasahovali až do večerních hodin. „Po příjezdu na místo odpojili poškozený objekt od veškerých energií. Po nárazu vozidla do domu došlo k narušení jeho statiky. Velitel zásahu si tak na místo povolal statika, aby určil další postup prací,“ popsala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Záchranáři dům stabilizovali a po rozhodnutí statika zajistili jeho další části. Teprve poté mohli začít s vyprošťováním vozu.

„Velitel zásahu na místo povolal vyprošťovací automobil. Pomocí něho vytáhli nákladní auto z útrob domu,“ doplnila Javoříková s tím, že ještě po odtažení auta pokračovali hasiči ve stabilizaci domu a zásah ukončili až o půl desáté večer.

Škodu na domě policisté vyčíslili na 530 tisíc korun, na dalších 50 tisíc pak odhadli poškození nákladního vozu Praga V3S, známého jako vétřieska nebo vejtřaska.