JS

Nebyla to Penny? Té taky pořád svítila kontrolka od motoru

LN

Ten konkrétní bus je zjevně vrak, tady to nemá cenu komentovat. Nicméně u nás ve firmě mají kontrolky taky popřelepované skoro všechny autobusy. Proč? Protože sebemrskači ve fabrice usoudilili, že jakákoliv ptákovina musí být signalizovaná ostře svítící kontrolkou, která šíleně táhne oči, hlavně za tmy. Jízda je pak doslova utrpení. To samé info nápis pro cestující při tlačítku na znamení - dokáže osvětlit celou kabinu - jako když si v autě v noci rozsvítíte interierové světlo. Přitom jsou i inteligentní výrobci(např solaris), kteří chybové hlášení umí dát do decentní, leč nepřehlédnutelné kontrolky.

To pokutování řidičky za stav autobusu může být sporné. Záleží na provozovateli.

Soused jeden čas řídil autobus MHD v Praze (nebyl pod Dopravním podnikem). Říkal, že po šichtě zajede do depa, odevzdá klíčky a jde domů. Druhý den nafasuje klíčky a jede. O bus se vůbec nestará. To mají za úkol zaměstanci depa. Má snad lézt každý den pod autobus a koukat, zda není někde prorezlý?

Dále, oranžová kontrolka je jen upozornění, není to závada znemožňující další jízdu. Může to být klidně jen docházející voda pro ostřikovače.

PP

Kontrolka, ktera je na obrazku, tak signalizuje ridici zastavku na znameni, ta s provozem vozidla nema nic spolecneho

JP

A podvozek prohnil od poslední technické prohlídky?

MK

Jinak to ani být nemůže, na jedné prohlídce ještě shnilý není a na druhé už je, leda že by shnil během hodiny na té prohlídce.

MP

Signalizace závad palubního počítače? To je pouze signalizace zastávky na znamení, když někdo zmačkne tlačítko stop. No slušný bulvár a těžko kolik % je tedy pravda...

MK

Signalizace závad palubního počítače, to je dnes problém. U nových vozů je palubní deska kolikrát jak Vánoce, rozmázne se na skle můra a už vám to hlásí že máte umýt čelní sklo. Pamatuju že dřív byly tři kontrolky, mazání, dobíjení a teplota. Jo to jsem si mohl vyměnit i žárovky

Foto

J91i57ř41í 86E63r42b33e36n

14. 3. 2024 9:07

... a každých 1000 km jste na tom autě dělal nějakou opravu a po 70 000 km bylo zralé na generálku. Taky taková auta pamatuji.

BD

Myslím že tak to riešil aj Homer Simpson, ale jemu svietilo nedostatok paliva.

PB

Retrobus Prostějov... Taková klasika, loni tomuto dopravci zadrželi bus bez STK na lince HK-Brno. Tam by to chtělo nějakou důslednou kontrolu, protože se jedná suverénně o nejhoršího dopravce široko daleko. Vynechané spoje, technický stav, personál...

KM

K48a97r81e25l 18M16a16z43a34č

13. 3. 2024 20:41

Mě svítí kontrolka už 25 tisíc. Vyměním nějaká čidla a za týden to svítí znova. Tak na to kašlu. A nic se neděje, auto jezdí jak fík. To nejsou závady, které by byly nebezpečné. Čím novější vozidla, tím víc ptákovin.

AP

No, pokud třeba svítí kontrolka brzd nebo ABS a autobus brzdí na 2 kola, tak to je problém nemyslíte? Jink to jezdí jako fík...