Rekreační areál Šterkoviště v Otrokovicích brzy výrazně prohlédne. Město chystá...

Rekreační areál Šterkoviště v Otrokovicích brzy výrazně prohlédne. Město chystá velkou modernizaci. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Štěrkoviště v Otrokovicích čeká velká proměna, vzniknou nová mola i hřiště

  • 4
Větší komfort pro návštěvníky i krásné přírodní prostředí zajistí otrokovické rekreační oblasti Štěrkoviště velká rekonstrukce. Město ji má naplánovanou na několik let a bude ji provádět po jednotlivých etapách. Areál oblíbeného koupaliště tak poskytne lepší zázemí pro sportovce i rodiny.

Do konce června má být v rekreační oblasti Štěrkoviště v Otrokovicích hotová stavba dětského hřiště vedle toboganu, ve vodě vzniknou nová plovoucí mola a opravy se dočkají pláže. Jde o součást velkých změn, jimiž celá oblast v nejbližších pěti letech projde.

„Nejde nám primárně o zvýšení turistického ruchu, chceme spíše mít moderní rekreační prostor pro obyvatele města,“ uvedla starostka Hana Večerková.

V dalších etapách dojde na výstavbu nové hlavní budovy se zázemím pro správce a restaurací s vyhlídkou. „Nacházet se bude v místě již skoro zapomenutého příměstského tábora,“ popsala Večerková.

V plánu jsou i nové vstupy, bufety, sociální zařízení, modernizace sportovního vybavení či vznik plochy pro cvičení. Výhledově by na „Štěrkáči“ mohl fungovat vodní svět či terasa přímo nad vodou. Důležitou novinkou bude vznik mlatové stezky pro pěší, díky čemuž se bude opět možné volně pohybovat dokola vodní plochy.

„Určitě to ocení sportovci nebo rodiny s dětmi na procházce,“ podotkla starostka.

Ještě předtím však bude nutné zajistit zpevnění východního břehu jezera, který je podemletý.

„Štěrkáč se začal dělat v roce 1946, sedm roků se tady těžilo a plocha měla devět hektarů. Dneska má hektarů třináct a tomu odpovídá stav břehů. Na východě ujíždějí a na jihu jsou stromy nad vodou,“ řekl Vladimír Oharek, předseda otrokovického spolku Moravského rybářského svazu.

Aktivitu města vítá. „Respektujeme, že rekreace má celkově přednost před chytáním ryb. Když se břehy nespraví, tak za chvíli budeme mít plot u našeho areálu ve vodě. Důležité je, že nám zůstane přístup k chovným rybníkům a čerpačce,“ dodal Oharek.

Město plánuje také více parkovacích míst či lepší přístup pro pěší. „Chceme postavit chodník podél silnice k zahrádkám a poté ve druhé etapě spolu s Tlumačovem ho prodloužit až na Skály,“ naznačila Večerková.

Radnice vyčlení na revitalizaci Štěrkoviště v rozpočtu každoročně pět až deset milionů korun. Bude se rovněž ucházet o dotace.