Kvůli ohlášené bombě evakuovali stovky lidí, anonym chtěl výkupné v bitcoinech

  • 2
Kvůli anonymnímu oznámení o uložení bomby dnes zasahovala policie v jedné z otrokovických firem. Policisté odtud evakuovali dvě stovky zaměstnanců. Výbušný systém v objektu nenašli. Dalších 65 pracovníků muselo preventivně opustit budovu holešovské pobočky stejné firmy.

Podle dostupných informací šlo o firmu Lapp kabel, která se zabývá výrobou kabelů a příslušenství.

Anonym upozornil na výskyt bomby v podniku o půl deváté ráno prostřednictvím e-mailu, který poslal přímo do firmy. „Pisatel v něm vyhrožoval uložením výbušniny a žádal výkupné v bitcoinech,“ popsala mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Na místě pracovali policejní psovodi se psy speciálně vycvičenými na vyhledávání výbušnin. Přijeli také hasiči a strážníci Městské policie z Otrokovic.

„Policisté zapáskovali místo události, aby zamezili vstupu a evakuovali z firmy více než 200 osob,“ přiblížila mluvčí.

Zatímco policisté prohledávali objekt, zaměstnanci postávali či seděli kousek opodál a dění pozorovali zvenčí. Jejich evakuaci potvrdil iDNES.cz jeden z pracovníků firmy s tím, že mají pokyn celou událost nijak nekomentovat.

Následně bylo evakuováno také dalších 65 pracovníků téže firmy z její pobočky v Holešově. Podle mluvčí nešlo o samostatné oznámení, ale jelikož anonym vyhrožoval celé firmě, policisté pro jistotu udělali i toto opatření.

Policejní psovod se psem specializovaným na vyhledávání výbušnin postupně prohledal všechny objekty firmy, pak následovala ještě policejní prohlídka.

„O půl druhé ukončil velitel zásahu prohlídku prostor firmy v Otrokovicích, krátce před třetí hodinou odpoledne ukončil prohlídku také v pobočce v Holešově,“ shrnula Kozumplíková s tím, že žádný nástražný výbušný systém policisté nenašli.

„Po pachateli, který se pravděpodobně dopustil zločinu vydírání, pátrají kriminalisté. V případě jeho dopadení mu hrozí trest odnětí svobody až na osm let,“ doplnila mluvčí.