Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očkování ve velkých centrech končí, Zlínský kraj ho vrací do nemocnic

  12:41
Obě dávky vakcíny proti koronaviru dostalo přes 77 procent seniorů ve Zlínském kraji před tím, než se uzavřela očkovací centra. Nyní si mohou lidé pro vakcínu přijít do nemocnic. Před očkovacím místem ve zlínské nemocnici bylo v pondělí v poledne pouze jedno volné parkovací místo.
Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně. | foto: MAFRA

Kolem patnácti lidí čekalo na chodbě. Byl mezi nimi i Martin ze Zlína, který přivezl svého tatínka.

„Konečně si na očkování udělal čas. Rezervovaný termín neměl, tak jsme vyplnili papíry, zapsali si ho do systému a dostal vakcínu,“ popsal muž. „Na začátku jsme chvíli čekali i venku, jak byla dlouhá řada. Dohromady to trvalo asi půlhodinu,“ dodal.

Dosavadní velkokapacitní centrum ve zlínské PSG areně ukončilo provoz o víkendu a je tak první z velkých v kraji, které se s blížícím se koncem prázdnin uzavírají. V polovině příštího týdne skončí očkování proti covidu-19 na výstavišti v Kroměříži a poslední prázdninový den bude poslední možností přijít do sportovní haly ve Vsetíně či do kina Máj v Uherském Brodě.

„V nemocnici počítáme s kapacitou do 400 dávek za den. To by s ohledem na stoupající proočkovanost ve Zlínském kraji mělo stačit,“ uvedl primář urgentního příjmu zlínské nemocnice a koordinátor očkovacího centra Michal Pisár.

Zdravotníci tak reagují na snížený zájem o očkování a z velkých hal se přesunou zpět do menších prostor. Na stejném místě jako dosud zůstane pouze očkovací místo v Uherskohradišťské nemocnici.

Ve Zlínském kraji má plné očkování za sebou 269 720 obyvatel, celkem jich zde žije 580 tisíc. V kategorii seniorů nad 65 let, kteří jsou nejohroženější věkovou skupinou, má plnou ochranu 94 819 lidí, což je přes 77 procent. Dobře jsou na tom i větší města, kde je proočkovanost u seniorů v Uherském Hradišti a Kroměříži přes 80 procent, ve Zlíně nad 82 procent a ve Vsetíně 78 procent.

Dohromady dostali obyvatelé kraje přes 568 tisíc dávek vakcíny proti covidu. Z toho zhruba 100 tisíc aplikovali zdravotníci během necelých čtyř měsíců v největším centru ve zlínské PSG aréně. V době nejvyšší poptávky zvládli až 1 200 lidí denně. Na výstavišti v Kroměříži, které se otevřelo už na začátku dubna, podali asi 80 tisíc dávek a ve vsetínské sportovní hale Na Lapači to bylo dosud 48 tisíc.

Očkovat se mohou lidé s registrací i bez ní

Nové místo pro podání vakcíny sídlí ve zlínské nemocnici v blízkosti kožního oddělení v prvním pavilonu. Nachází se hned u silnice kolem řeky Dřevnice. Vedle je parkovací plocha s vyhrazenými jedenácti místy pro zájemce o očkování, kteří mohou přijít denně včetně víkendů od 8 do 18 hodin.

Zdravotníci zde přijmou registrované i neregistrované. Přes centrální systém by se lidé měli na řadu dostat do týdne. Očkování bez předchozí registrace zahrnuje vypsání potřebných formalit a je spojené s čekáním.

„Tomu, kdo nechce čekat, doporučujeme vybrat dobu mezi desátou a dvanáctou hodinou nebo mezi jednou a druhou odpoledne. Tyto časy jsou dle našich zkušeností méně frekventované,“ poradila Andrea Adámková, která organizuje očkování ve sportovní hale Na Lapači ve Vsetíně.

S rezervací i bez ní bude brzy možné očkování také v obchodním domě Zlaté jablko ve Zlíně, nákupním centru Centro Malenovice nebo centru Vizovic. Další místo vznikne v Otrokovicích v areálu firmy Continental Barum. „Čekáme na všechna potřebná povolení, mělo by to být v řádu dnů,“ potvrdil Milan Plesar, krajský zastupitel a jednatel Jesenické polikliniky, která očkování spolu s firmou GHS Genetics zajišťuje.

Zdravotníci pomáhají i po pracovní době

Společnosti už na třech místech testují zájemce na přítomnost covidu19. A to antigenními i PCR testy, na něž je možné přijít bez předchozí objednávky. „Například ve Zlíně je zájem obrovský. Proto zvažujeme, jestli ve městě neotevřeme i další prostor,“ naznačil Plesar.

„Do testování i chystaného očkování už je zapojená více než stovka kvalifikovaných pracovníků, zdravotníci nám pomáhají po své pracovní době a potřebovali bychom další,“ doplnil.

Zdravotníci budou v obchodních centrech očkovat vakcínami Pfizer/ /BioNTech a jednodávkovou vakcínou od Johnson&Johnson. „Věřím, že dostupnost míst bez registrace uvítají i ti, kteří s očkováním stále váhají. Potřebujeme zvýšit proočkovanost kraje, abychom předešli možným komplikacím na podzim,“ upozornil hejtman Radim Holiš.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

V Kroměříži uvázl muž v podzemním kontejneru, spadly mu tam klíče od domu

29. dubna 2024  16:26

Hasiči v Kroměříži odpoledne vyprošťovali muže uvězněného v polopodzemním kontejneru. V nádobě...

Vizovice staví důležitou cyklostezku, propojení se Zlínem ale zatím vázne

29. dubna 2024  13:54

Po dlouhých letech plánování se Vizovice pustily do stavby nové cyklostezky. Cyklisty bezpečně...

Kraj plánuje historickou dotaci. Univerzitě dá 200 milionů na novou budovu

29. dubna 2024  7:46,  aktualizováno  13:28

Historicky první dotaci plánuje Zlínský kraj poslat Univerzitě Tomáše Bati. Záměr dnes schválili...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...