(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Po sérii násilných potyček sepsali lidé v Uherském Brodě petici

  • 12
Devět případů napadení obyvatel za jeden měsíc vyvolalo velké emoce v Uherském Brodě. Řada kritických reakcí se objevila i na sociálních sítích. Město spolu s policií sice vydalo společné prohlášení a chce situaci uklidnit, nicméně obyvatelé už na radnici odevzdali petici za bezpečnost s více než 900 podpisy.

Situací se v pondělí zabývali i městští zastupitelé.

„Policejní postup byl v pořádku. Všechny případy jsou řešeny jako trestný čin a jsou vyšetřovány jedním z nejschopnějších policistů obvodního oddělení. Ale nepodloženými diskusemi na sociálních sítích se zabývat nemůžeme. Pokud mají občané poznatky o dalším napadení, ať je nahlásí na policii,“ vzkázal starosta Ferdinand Kubáník.

První incident se odehrál na konci října, kdy se v jednom z barů poprali návštěvníci, mezi nimiž byli i cizinci z Rumunska.

O týden později se stejná situace odehrála hned dvakrát během jediné noci.

Ve všech případech figurovala podle policie stejná skupinka cizinců, pravděpodobně pracující jako dělníci v některých z místních firem. Čtyři obyvatelé města pak skončili se zraněním v nemocnici.

Další případy – a bylo jich od té doby do 26. listopadu evidováno šest – nemají s těmito incidenty souvislost. Podle policie se totiž jednalo o napadení pod vlivem alkoholu mezi známými nebo ze žárlivosti.

„Celkově trestná činnost ve městě a okolí klesá a naopak objasněnost trestných činů se zvyšuje. Občané by neměli podléhat fabulacím a nepodloženým sdělením,“ uvedla uherskohradišťská policejní mluvčí Milena Šabatová.

Přesto radnice v reakci na obavy lidí zvýšila bezpečnostní opatření v krizových lokalitách, kam nyní častěji chodí policisté či strážníci. Jde mimo jiné i o okolí barů, kde došlo k incidentům. Starosta chce také zřídit komisi bezpečnosti složenou ze zástupců obyvatel i politiků.

Autoři petice žádají od zástupců města veřejnou diskusi, větší informovanost, zvýšení počtu bezpečnostních kamer, kterých je v současnosti 22, a také reorganizaci městské policie.