Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z vesnic mizí pediatři. Staří odcházejí do penze, mladí nemají zájem

  17:17
Když z Březolup před dvěma lety odešla dětská lékařka do Uherského Hradiště, chtěli ji co nejrychleji nahradit. Pojišťovna tehdy starostu ujistila, že když pediatra sežene, úvazek mu dá.

Z malých obcí ve Zlínském kraji mizí pediatři, noví zájem nemají. (Ilustrační snímek) | foto: Otto Ballon MiernyMF DNES

„Ale přivést sem takového člověka se ukázalo jako nadlidský úkol,“ konstatoval starosta Petr Kukla. Sám kontaktoval lékařskou komoru, jednal s pojišťovnami, sháněl doktora i na Slovensku, dokonce byl ochoten poskytnout mu ordinaci bez placení nájmu – bezvýsledně.

Březolupy jsou jen jednou z řady obcí Zlínského kraje, do níž se dětští lékaři nehrnou. Týká se to především příhraničních a horských oblastí. Důvod je jednoduchý – staří lékaři odcházejí do důchodu a mladé doktory malé obce nelákají.

Například do Francovy Lhoty jezdí pediatr jen jednou za měsíc z Horní Lidče. „Ale nikoho už nesháníme. Lidé se smířili s tím, že si za doktorem zkrátka zajedou,“ zhodnotil starosta Karel Matůš. Důležitější podle něj bylo přivést do obce zubaře, což se po dlouhém úsilí povedlo loni na podzim.

Lidé nemohou ani počítat s tím, že by se v budoucnu situace zlepšila. „Do deseti let odejde do penze třicet procent lékařů a panuje obava, že je nebudeme mít kým nahradit. Zvláště na vesnice se nikdo nepohrne,“ upozornil krajský radní pro zdravotnictví Lubomír Nečas.

Na jednoho lékaře v kraji připadá 338 pacientů

Lidem tak nezbývá než se smířit s tím, že se svými dětmi za lékařem dojíždějí. Například manželé Bernatíkovi ze Šarov, v nichž bydlí zhruba 200 lidí, jezdí se svojí dcerou Klárou k lékaři do dvanáct kilometrů vzdáleného Uherského Hradiště-Jarošova, kde si podle referencí vybrali kvalitního odborníka.

„Ale až bude Klárka starší a budeme oba chodit s manželem do práce, asi bychom byli radši, kdyby byl pediatr někde poblíž,“ uvažuje Zuzana Bernatíková s tím, že chápe, že Šarovy jsou malá obec, v níž není dostatečné zázemí. „Ale v Březolupech, kde žije kolem 1 500 obyvatel, už by být mohl,“ je přesvědčena Bernatíková.

Podle posledních čísel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR má Zlínský kraj 338 obyvatel na jednoho lékaře. To je vysoce nad celorepublikovým průměrem. Speciální čísla, která by uváděla počet dětských doktorů, ústav nevede.

„Lékařská síť je v regionu dostatečně nasycená. Více mě trápí, že je plná přestárlých lidí,“ dodal Nečas. Podle největší české zdravotní pojišťovny VZP jsou v kraji ojedinělé případy, kdy může být zajištění zdravotní péče dočasně obtížnější.

„Zároveň ale platí, že dostupnost zdravotní péče je zcela podle nařízení vlády, zpravidla je péče ještě dostupnější, než jakou tento předpis nařizuje,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Jenomže mnozí označují nařízení za příliš velkorysé - stanovuje totiž, že dojezdová doba k všeobecnému či dětskému lékaři musí být do 35 minut.

Do obcí, kde pediatr skončil, nový nepřijde

„Když to přeženu, tak to by pak všichni lékaři mohli být pouze v Brně, protože to za tu dobu po dálnici stihnete,“ pozastavil se březolupský starosta Kukla.

V nekomfortní situaci je tak spousta rodičů, kteří jsou buď velmi pracovně vytížení, nebo nemají k dispozici auto. A cestovat hromadnou dopravou znamená často i půldenní záležitost. Podle Kukly je problém v tom, že obce nemají žádné nástroje, jak lékaře získat, a systém naopak doktory nemotivuje pracovat v méně atraktivním prostředí.

„Není to dobré ani pro další rozvoj obce. Když se chce někdo nový přistěhovat, zjišťuje si, jaká tu je občanská vybavenost. A samozřejmě se zajímají, jak je to tu s pediatrem,“ upozornil starosta.

Na problém dlouhodobě upozorňuje i Svaz měst a obcí. „Je to celorepubliková záležitost, lékaři odcházejí do velkých měst nebo do zahraničí,“ upozornil výkonný ředitel svazu Dan Jiránek. „Jsou třeba systémová opatření,“ dodal.

Sami lékaři, kteří ordinují v rozsáhlých spádových oblastech, si nestěžují.

Bílovická pediatrička Jana Požárová, jež je jedinou pro několik obcí, mezi něž patří i Březolupy, připouští, že zvláště na podzim bývá hodně vytížená. „Ale nevidím v tom problém, jsem zvyklá,“ řekla. Mezi nové pacienty však už zapisuje pouze novorozence.

Smířit se se situací musejí i rodiče. „Do těch vesnic, kde pediatři skončili, noví nepřijdou. Pro pacienty to nebude tak komfortní, ale dostupnost je zatím stále dobrá,“ poznamenal Nečas. „Ke zlepšení by byl potřeba zásah ministerstva zdravotnictví a dostatečný motivační systém pro lékaře,“ uzavřel radní.

  • Nejčtenější

Jdi do pr.... Za to ti snad zaplatili, měl říct Svědík sudímu. Letos asi dotrénoval

14. května 2024  15:47

I když má před sebou poslední tři, možná čtyři zápasy během svého šestiletého angažmá ve Slovácku,...

Kolem Zlína se může pohybovat medvěd. Strážníci vyzývají k opatrnosti

11. května 2024  14:37

Městská policie ve Zlíně vydala bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi, kterého spatřil muž v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V okolí Zlína se pohybuje medvěd, potvrdili policisté. Našly se jeho stopy

12. května 2024  11:06

Pohyb medvěda v okrajové části Zlína, který ohlásil v sobotu před polednem náhodný svědek,...

Kvůli fraktuře lebky disciplinárka koná, viníkovi hrozí trest až na rok a půl

9. května 2024  17:25

Disciplinární komise zahájila řízení s kroměřížským fotbalistou Tomášem Matouškem, jenž v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slovácko 4:2, hosté drželi remízu, pak udeřil třígólový Šulc

11. května 2024  14:30,  aktualizováno  17:33

Aby si ještě udrželi naději na evropské poháry, potřebovali bodovat. Fotbalisté Slovácka ve druhém...

Firma NWT doplatila na drahé energie, soud schválil plán na reorganizaci

16. května 2024  14:26

Vrchní soud v Olomouci dnes schválil reorganizační plán energetické společnosti NWT z Hulína na...

Červenka byl pro Zlín dobrou volbou, Slončík odejde, tvrdí agent Nehoda

16. května 2024  11:24

Se Zlínem postoupil v roce 2003 do nejvyšší soutěže, kde odehrál dvě sezony. Kdykoliv to jde,...

Na školy ve Zlínském kraji se dostalo 97 procent žáků, otevřou i nové obory

16. května 2024  8:56

Ve středu brzy ráno byly zveřejněny výsledky přijímacích zkoušek na střední školy, které...

Je to horší, než jsme čekali. Ovocnáři sčítají rekordní škody po mrazech

15. května 2024  15:36

Dubnové mrazy napáchaly na ovoci ve Zlínském kraji ještě větší škody, než ovocnáři čekali. Na mnoha...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...