Motorest poblíž Čertových skal v Lidečku

Motorest poblíž Čertových skal v Lidečku | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Oblíbený motorest pod Čertovými skalami chtějí otevřít příští jaro

  • 1
Příští turistická sezona bude po čtyřech letech první, kdy se obnoví restaurační a ubytovací zázemí Čertových skal v Lidečku. Ty ročně lákají desetitisíce návštěvníků, míří do nich turisté i horolezci. Znovuotevření oblíbeného Motorestu Lidečko stanovili na jaro příštího roku zastupitelé obce, která jej vlastní.

Motorest postavili obyvatelé Lidečka v takzvané akci Z na sklonku minulého režimu. Kolaudovali jej v roce 1990 a prakticky okamžitě se stal velmi vyhledávaným místem.

I přes průběžné opravy ale postupně po letech dospěl do stavu, kdy byla nutná kompletní rekonstrukce. „Dotace na takovou akci nebyla možná, proto jsme se do toho museli pustit sami,“ popsal starosta Vojtěch Ryza.

Navíc skončil letitý provozovatel a obec tak stála před rozhodnutím, zda se motorestu ujmout, nebo jej prodat. Nakonec si ho ponechala.

V Lidečku věří, že dodrží termín dokončení i přesto, že současná situace kolem šíření koronaviru sníží daňové příjmy obce. „Máme nasmlouvané firmy, práce pokračují. Musíme to dokončit,“ konstatoval Ryza.

Pro návštěvníky skal to bude výrazné zlepšení. Jedno ale mohou využívat už nyní. Český svaz ochránců přírody (ČSOP) z Valašského Meziříčí nedávno dokončil opravy dřevěných schodů a plotů, zapuštěných do země, které usnadňují pohyb ve skalách.

„Je to bezpečnější a zároveň to zabraňuje erozi půdy, ke které dochází vlivem velkého pohybu lidí a také tím, že jsou častěji prudké deště,“ uvedl jednatel ČSOP Milan Orálek. Využili k tomu dotaci z Evropských fondů, která je určená na protierozní opatření.

Čertovy skály jsou jedním z míst na Valašsku a slovenském příhraničí, kde je ochránci přírody realizují.

Celkem 150 metrů dlouhý skalní masiv z pískovce, který má nejvyšší bod 25 metrů nad zemí, je nejznámější horolezeckou lokalitou na Valašsku.