Obce v mikroregionu Rožnovsko se složily a koupily letní kino. | foto: Mikroregion Rožnovsko

V létě se dá promítat leckde - na hradě, rozhledně i v nafouknutém kině

  • 1
Letní kino pomůže alespoň částečně snížit letošní ztrátu způsobenou kulturním stánkům koronavirovou epidemií. Provozovatelé venkovního promítání filmů proto doufají, že ve zbytku prázdnin vydrží pěkné počasí, které umožní tyto akce pořádat.

Obyvatelé Zlína už první letošní filmy pod hvězdami zažili a stejně jako v minulosti se promítací místa budou měnit. Atmosféru mu už tvořil Sad Svobody či Park Komenského, hrát se bude i na fotbalovém hřišti v Přílukách a Malenovicích nebo na Jižních Svazích.

Letní kina hrají rovněž v Kroměříži, Valašském Meziříčí, Bystřici pod Hostýnem, Uherském Hradišti, Napajedlích, Hulíně, Holešově nebo Vsetíně. Programy jsou k dispozici na webových stránkách měst.

„Nachystali jsme větší promítací plátno – rám na něj je již nainstalovaný – a přidáme jednu basovou bednu, takže diváci se mohou těšit na lepší obraz i na kvalitnější zvuk,“ slíbil ředitel kroměřížského Domu kultury Pavel Sedláček.

Letní kino bude promítat na nádvoří Klubu Starý pivovar a radnice. „Soustředit bychom se tentokrát chtěli více na filmy rodinné a snímky vhodné i pro děti,“ doplnil vedoucí kina Nadsklepí Radek Neuman.

Po loňském úspěchu se rozjede také mobilní nafukovací letní kino Valašský letňák, které zastavuje v Dolní, Horní i Prostřední Bečvě, Viganticích, Zubří, Valašské Bystřici, Vidči, Hutisku-Solanci i Rožnově pod Radhoštěm.

V Rožnově se filmy budou promítat kromě městského parku nebo Masarykova náměstí také na Jurkovičově rozhledně, kde bude letní kino poprvé v historii.

„Vycházíme z četných připomínek a podnětů obyvatel města, ale i turistů, kteří se ptají po akcích ve všedních dnech o prázdninách. Pravidelným čtvrtečním letním kinem jim vycházíme vstříc,“ vysvětlil starosta Radim Holiš.

Netradiční atmosféru nabídnou v Brumově-Bylnici, kde se bude hrát v kulisách místního hradu, k němuž vede 102 schodů.

Vsetínské Kino Vatra pro promítání zvolilo čtvrtek, v Kroměříži nabízejí zábavu na pondělí a úterý, v Uherském Hradišti pověsí stříbrné plátno v pátek a v sobotu, stejně jako ve Zlíně. V Uherském Brodě se diváci mohou do kina vypravit, i když bude venku pršet, protože představení se z terasy Domu kultury jednoduše přesune do sálu.

U přehrady Bystřička nabídnou osvědčené komedie a pohádky, jako jsou Šíleně smutná princezna, Dívka na koštěti, Léto s kovbojem, Postřižiny, Krakonoš a lyžníci, Na samotě u lesa nebo S tebou mě baví svět.

„Máme vyzkoušeno, že na to lidé chodí z nostalgie, baví je to,“ zmínil tvůrce programové nabídky Svatopluk Janiš.

„Takové filmy nabízíme ale i z toho důvodu, že máme staré promítací přístroje a tyto české snímky jsou jediné, které na nich můžeme promítat. Mohli bychom sice pořídit digitální technologii, ale ta stojí peníze, které obec Bystřička nemá. Navíc nemáme kamenné kino a promítáme pouze dva měsíce v létě,“ vysvětlil.