ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Zločinci útočí na sítích stále víc, nejčastější je trik s falešným bankéřem

  • 0
Kriminalita páchaná v kyberprostoru zaměstnává zlínské krajské policisty stále častěji. Loni překročil počet případů hranici šestnácti procent z celkového počtu trestných činů. A postupný nárůst policie eviduje nejméně sedm let v řadě.

„Zranitelní jsou úplně všichni, muži i ženy bez ohledu na ročník narození,“ uvedl náměstek krajského ředitele Jindřich Kučera.

Jedním z nejčastějších mechanismů podvodu je falešný bankéř. Ten přiměje oběť k založení účtu a vložení peněz, které chce zhodnotit. Nějakou dobu to funguje, protože má ale podvodník přístupová hesla, je účet po čase prázdný a komunikační kanál hluchý.

Loni se v rámci Zlínského kraje řešilo 1 044 případů, které spadají do oblasti kyberkriminality. V roce 2022 jich bylo 913 a o rok dříve pouze 415.

Poměrně často se v nich objevoval údajný zahraniční lékař či voják, kteří cílí na ženy. Rizikový bývá také prodej zboží, kdy kupující zmanipuluje prodávajícího tak, že získá přístup k jeho účtu. Místo aby peníze vložil, je však vybere.

Policie rozmístila upozornění k bankomatům

Výše škody se v jednotlivých případech různí, často nejde pod desítky tisíc. Známé jsou však i případy, kdy jde o částky ve statisících či milionech korun. Od toho se pak odvíjí trestní sazba. „Tresty bývají nepodmíněné,“ potvrdil Kučera.

Například v aktuálně řešeném případu osmapadesátiletého muže z Uherskohradišťska, který poslal neznámo kam půl milionu korun jako daň z domnělé výhry v Kazachstánu, hrozí pachateli až pětileté vězení.

Okradl kolegy, hoteliéry i vinaře. Podvodník se vyhýbal spravedlnosti šest let

Kučera v této souvislosti připomněl celonárodní preventivní kampaň nebo upozornění, které policie rozmístila na různých místech v centru Zlína, cíleně například u bankomatů. „Je nezbytné, aby se téma dostalo do povědomí lidí,“ doplnil.

Celkem loni policisté ve Zlínském kraji evidovali 6 302 trestných činů, což je o 322 více než o rok dříve. S objasněností 59,73 procenta kraj poprvé po pěti letech neobhájil prvenství a klesl na druhé místo. Rozdíl mezi prvním a druhým činí 0,7 procenta.

„Nárůst jsme zaznamenali u majetkových trestných činů. Naopak u mravnostních a násilných trestných činů evidujeme pokles,“ řekl krajský policejní šéf Jaromír Tkadleček.