Klece pro odchyt přemnožených městských holubů. | foto: archiv Radek Stískal

V historickém jádru Kroměříže začal odchyt holubů, jejich trus ničí památky

  • 2
Kroměřížská radnice si najala specializovanou firmu na odchyt holubů. V centru historického města, jehož památky jsou zapsané na seznamu UNESCO, totiž páchají holubi značné škody. Sezona jejich odchytu právě začala, potrvá dva měsíce.

Pro umístění odchytových klecí je ideální půda nebo plochá střecha, aby se daly připevnit a nehrozilo, že spadnou. V centru Kroměříže jich je aktuálně rozmístěných deset na pěti různých stanovištích.

V historickém jádru jsou přemnožení holubi skutečný problém. „Daří se jim u nás, ale majitelé památek i dalších nemovitostí z jejich narůstající populace radost nemají. Budovám škodí zejména holubí trus, který svým chemicky agresivním složením poškozuje fasády a střechy,“ řekl starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

Proto se město snaží počty holubů snížit na únosnou mez. Pro odchyt tentokrát radnice vytipovala místa na Velkém náměstí, Masarykově náměstí, Milíčově náměstí a na Erbenově nábřeží.

„Rozmístili jsme tam klece, takzvané chodičky, do kterých holuby lákáme na pšenici a kukuřici,“ popsal majitel odchytové firmy Radexa Radek Stískal.

Klece používají i chovatelé holubů, je v nich systém tyčinek rozmístěných tak, aby holuba pustily dovnitř, ven už ale ne. Uvnitř je i voda, aby zvířata v kleci nestrádala. Sbírají se dvakrát do týdne.

„Stane se, že najdeme v kleci jediný kus, většinou se jich ale chytí víc, třeba i dvacet najednou. Záleží na umístění klece a správném vytipování místa, kam přirozeně létají,“ doplnil Stískal.

V tomto ročním období mají holubi ve městě nouzi o potravu, to dělá návnadu lákavější. V době hnízdění, od jara do podzimu se pak úspěšnost akce zvyšuje ještě sběrem vajíček. To všechno vede k regulaci počtu holubů a ochraně staveb.

Chovní holubi se pouštějí

„Jejich trus v kombinaci s dešťovou vodou skutečně ničí jak kámen, tak i kov, což je problém u jakékoliv budovy či sochy,“ uvedl Stískal.

S odchytem holubů má letité zkušenosti, provádí ho dvacet let. Původně firma nabízela deratizační, dezinsekční a desinfekční práce. Soustřeďovala se na hubení hlodavců, hmyzu a dalších škůdců. Protože do této skupiny patří i holubi, museli se pustit také do výšek.

„Vyvíjelo se to, dělali jsme sanace půdních prostor, klienti k tomu chtěli zajistit hrotové nebo síťové systémy proti ptactvu a tak jsme se dostali i k jejich instalaci a časem k odchytu a výškovým pracím,“ vzpomínal Stískal. Občas se stane, že klece nahoru vynášejí na lanech lezeckou technikou, když není střecha přístupná jinak.

Stavy holubů už regulovali v mnoha městech včetně Zlína, ale i v továrních areálech. Třeba v plzeňském pivovaru.

Zvířata následně likvidují pomocí plynu, což je jediná povolená technika. Využívá se třeba i při likvidaci chovů drůbeže, ve kterých se šíří ptačí chřipka.