Ve sklepě kroměřížského gymnázia unikla chemická látka, evakuovat se muselo zhruba pět set žáků i zaměstnanci. (říjen 2023) | foto: HZS Zlínský kraj

Ve škole unikla kyselina salicylová, zjistili hasiči. Událost vyšetřuje policie

  • 7
Hasiči ve spolupráci se specializovaným odborem policie dnes pracovali v budově kroměřížského gymnázia. V pondělí tu unikla chemikálie, kvůli níž musely být evakuovány stovky lidí. Podle hasičů šlo o kyselinu salicylovou.

„V pondělí došlo ve sklepních prostorech k úniku sypké chemické látky, a to kyseliny salicylové,“ informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Kyselina salicylová se v malé koncentraci nejčastěji používá k léčbě akné a dalších kožních problémů, bývá i součástí kosmetických přípravků. Jako nežádoucí účinky se u ní uvádí podráždění pokožky, odlupování kůže, případě alergická reakce. Její použití doporučují odborníci konzultovat s lékařem.

Policisté dnes oznámili, že kvůli události zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Zatím však nemíří na konkrétního viníka. „Aktuálně je to na neznámého pachatele. Zjišťují se všechny okolnosti události, další postup vyplyne z tohoto šetření,“ zmínil kroměřížský policejní mluvčí Radomír Šiška s tím, že v tuto chvíli nelze být konkrétnější.

Únik chemikálií podle policie nastal při přesunu skříní ze skladu gymnázia. Z objektu se kvůli tomu v pondělí dopoledne evakuovalo zhruba 600 lidí. Byli mezi nimi i dělníci, kteří opravovali sklepní prostory. Nikdo z evakuovaných neutrpěl zranění. Škola zůstala dnes zavřená.

Hasiči v budově gymnázia zasahovali od pondělního dopoledne do večera, k události vyjížděla také policie. Dnes na místě pracovali hasiči ve spolupráci s techniky z Odboru kriminalistické techniky a expertiz Brno.

Únik chemikálie ve sklepě kroměřížského gymnázia vyhnal studenty ze školy

„Bezprostřední okolí jsme zajistili proti pohybu nepovolaných osob,“ zmínil Šiška, podle něhož byl na místě technik, který má na tyto situace odbornost a byl nápomocen při zjišťování původu chemikálie.

„Hasiči v ochranných oblecích a maskách pro Policii ČR vynesli ven veškeré nádoby s chemickými látkami. Po potřebných úkonech si nádobky s chemickými látkami převzala specializovaná firma k ekologické likvidaci,“ doplnila Javoříková s tím, že záchranáři už již vrátili na svou stanici v Kroměříži.

Po pondělním úniku chemické látky a její následné reakci ve sklepě budovy bylo gymnázium evakuováno. Velitel zásahu na místo povolal pracovníky chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku.

Spolu s jejími pracovníky hasiči místo úniku ohledali a zamezili probíhající reakci. Chemické látky uložili do uzavřených nádob.

Ředitel gymnázia Josef Havela potvrdil. „Důležité je, že všichni jsou v pořádku, žádné zranění se nestalo,“ uvedl Havela.

Školu zaplnil čpavý zápach. Měla jsem divný pocit na jazyku, popsala studentka

Žákům nižšího gymnázia v pondělí pokračovala výuka na různých místech v Kroměříži, žáci vyššího gymnázia čekali na zprávu od vedení školy na telefonu.

V pondělí večer ředitel uvedl, že škola bude v úterý zavřená. Od středy do pátku je z technických důvodů ředitelské volno. Podle Havely to však nesouvisí se zmíněnou událostí, ale se stavebními pracemi a ředitelské volno bylo již dříve plánované.

26. září 2023

,