- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jak čtu tady diskusi, tak mnoho lidí si neuvědomuje, že vyrobit si svoje seno, znamená si sehnat techniku tźa statisíce korun, kterou ve své podstatě využijete jen několik dní v roce - sušení sena.
Na druhou stranu, je zde naopak hodně zemědělců, kteří dostávají dotace jen za posečení a uklizení luk. A to seno, respektive biomasa jim přebývá. takže ji prodávají třeba do elektráren.
Pokud si farmař dokázal na nákup krmiva pro kozy vydělat prodejem svých produktů, tak to bylo celkem v pohodě. Je to prostě jen dělba výroby, obvyklá v mnoha vyspělých zemích.
Nestalo se mu nic jiného, než co potkalo a nebo teprve potká mnoho firem, které ztratily či teprve ztratí odběratele a nebudou tak mít na nákup materiálu pro další výrobu. Jenže přes stroj hodíte plachtu a počkáte a jak se situace zlepší, začnete prakticky do dne vyrábět, 'pokud budou zaměstnanci) , zemědělec musí čekat roky, než se mu obnoví produkční stádo.
Zajímavé je, že dnes (nebo včera) vyšel i jiný článek, kde si sedláci pochvalovali zvýšený odbyt. Prostě se nemá vézt módní vlně hipsterů, co se cpou černou zmrzlinou na festivalech, ale dělat prachobyčejné jídlo, za obyčejné ceny. U mě třeba stojí vajíčko 3 Kč, klidně si přijďte.
Teď jsem to přečetl znovu. Kdo si koho vodí za nos? 200 000? Kozy žerou kaviár či co. Potřebuje 100 balíků, jestli je kupuje za 1500(zlodějna) a ječmen za 12kc/kg tak možná, ale to jsou ceny tak ve zverimexu. V reálu 100 balíků po 500 (i tak drahý, ale budiž) + ječmen za 400 za q (spíše vyšší cena)+nějaký vete(odčervení, paznehty, ale většinu by si měl chovatel umět a dělat sám), tak se musí vejít do 100 000, navíc nemá úplný výpadek příjmů, takže za mne podvod inzerovaný ve zpravodajském médiu.
Zapomínáte, že seno je dnes celkem drahá komodita. Našemu zemědělci jiný zemědělec od kterého bral krmivo řekl - když přeplatíte bioplynku, je to vaše.
A proč nakupuje?
Dnes jsem se trochu coural po loukách kvůli průzkumu. Touto dobou bývala tráva na těch chudších lesních loukách nad kotníkové boty, byla hustá, že se i špatně chodilo.
Dneska v průměru porost pod kotníky, někde ani ne pět centimetrů. Porosty řídké, a kde byly mokřady, kde jsem zapadával nad kotníky, tak jsem je přešel v nízkých botách.
Problém ale je, že ani zvířata na jatkách nechtějí - není na maso odbyt, protože se málo vaří v restauracích, jídelnách, vývoz je omezen atd.
Tak toho bych nepodpořil, měl se specializovat na veganské potraviny. Ale koziček je mi líto.
Něco si o kozím mléce zjistěte a potom blbněte lidem hlavy o veganství.
A už se těším, jak vegani budou z trávy ve stráních a z pastvin vyrábět veganská jídla. Uvědomte si fakt, že naše území je převážně pahorkatiny, kde jsou víc podmínky pro chov zvířat, než výrobu vhodných plodin pro veganství.
Kdyby vám jídlo nedovezli ze zahraničí, tak přes zimu ohrazujete březové a vrbové větvičky.
Největší chyba tohoto pána evidentně je, že provozuje svou farmu bez dotací. Měl by se poučit u pánů Babišů či Tomanů.
Tady každý přesně ví, kde pán udělal chybu, tak nás prosím pozvěte na své farmy a statky a ukažte nám konkrétně na plodech své práce, jak se to má dělat.
Tohle jsou ty nejhloupější kecy, které lze vyplodit. Určité chyby jsou vidět na první pohled a ani nemusíte mít, jako já, ekonomické a zemědělské vzdělání.
Staří sedláci věděli, že ke každému kusu dobytka potřebují ještě adekvátní plochu luk, kde by mu nasušili seno na zimu. Dnes se chovatelé spoléhají, že to seno někde nakoupí, a když není nebo je drahé kvůli suchu/mokru/horku/zimě nebo jen kvůli příliš vysoké poptávce, najednou neví kudy kam.
přesně. Děda i máti mi vyprávěli jak se seklo a sušilo vše co šlo. Pěstovala se řepa, obilí a brambory (část) pro dobytek. A pak byli ještě pastviny. A statek s tím vyšel, nebylo potřeba nic moc nakupovat.
Dnes to někteří zřejmě dělají jak píšete, prostě počítá s tím, že to koupí.
Tak když nebude mít peníze na nákup, tak mu holt nezbude stádo redukovat a prodat jej část na maso.
moc mi není jasné proč by kozy neměly co žrát, když běhají po louce a pán jistě má sekačku na trávu aby udělal seno na zimu.
Sto koz za těch, já nevím, 4-5 měsíců, sežere docela dost. To se sekačkou nezachráníte.
Spíše jde o to, že pán žil asi kapku alternativněji, tudíž mu ekonomika moc neříkala. Mít živočišnou výrobu bez rostlinné výroby je prostě špatně.
To aby se báli, že manželka přijde o svoje vlastní.