Karlovský gastrofestival 2017 ve Velkých Karlovicích.

Karlovský gastrofestival 2017 ve Velkých Karlovicích. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Covid zhatil Karlovský gastrofestival. Snad za rok, těší se pořadatelé

  • 0
Oblíbený festival jídla ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, který lákal desítky tisíc lidí nejen z Česka, ale i nedalekého Slovenska, se pořadatelé rozhodli neuspořádat ani letos. Další ročník Karlovského gastrofestivalu by se měl uskutečnit až v říjnu 2022.

„Těšili jsme se, že se konečně potkáme v našem údolí Léskové s milovníky dobrého jídla a pití. Vývoj posledních týdnů a signály zaznívající ze strany politiků a odborníků nás ale přiměly změnit rozhodnutí,“ potvrdil ředitel pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

„V současné době nemáme jistotu, že by bylo reálné akci uspořádat v souladu se všemi podmínkami, k nimž patří i kontroly a korigování počtu i pohybu návštěvníků. Nemáme jistotu, že bychom mohli za této situace přinést návštěvníkům kvalitní a příjemný zážitek, na jaký jsou u nás zvyklí,“ zdůvodnil.

Festival má za sebou jedenáct ročníků a v posledních letech ho během víkendu navštěvovalo kolem 30 tisíc lidí.

Přijíždějí na ochutnávky jídla v místních hospodách, na mezinárodní farmářský trh, na valašské frgály, kvůli michelinským galavečeřím i doprovodnému programu.

Gastrofestival v 3,5kilometrovém údolí Léskové patří mezi první akce podobného zaměření v Česku. Jedinečný je mimo jiné tím, že je na něj bezplatný vstup. 

„Právě vzhledem k tomuto specifiku a rozlehlosti místa konání je prakticky nemožné regulovat počet návštěvníků,“ upozornil Blabla. „Místní hotely a penziony ale samozřejmě budou v původním termínu gastrofestivalu otevřené a budou standardně nabízet své speciality. Některé chystají i akce s grilováním nebo ochutnávkami piva,“ poznamenal.

Ve Zlínském kraji se o uplynulém víkendu uskutečnily hned dva gastrofestivaly, a to v Uherském Hradišti a Valašských Kloboukách. Naplánované jsou i další akce včetně například Slováckých slavností vína v polovině září. I Resort Valachy připravuje pořádání některých akcí.

„Za aktuálních podmínek jsou uskutečnitelné menší akce,“ podotkl Blabla. „Nedávno jsme organizovali triatlonový závod Valachy Man, v tomto týdnu se koná charitativní divadelní festival Týden kultury na Valašsku, v říjnu chystáme běžecký závod Běhej Valachy,“ doplnil.