Hřebčín v Napajedlích by mohl být prohlášený za kulturní památku.

Hřebčín v Napajedlích by mohl být prohlášený za kulturní památku. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Hřebčín v Napajedlích kulturní památkou? Areál navštívili lidé z ministerstva

  • 4
Zástupci ministerstva kultury si prohlédli hřebčín v Napajedlích v souvislosti s tím, že by v rámci správního řízení mohl být prohlášen za kulturní památku. O to usilují autoři petice, pod níž se podepsalo přes osm tisíc lidí.

Vidí v tom cestu, jak hřebčín, který je nejstarším tuzemským chovem anglických plnokrevníků, zachránit. Jeho majitelé z Napajedel odvezli koně a chod hřebčína utlumili, protože je ekonomicky nevýhodný. A uvažují o tom, že by jeho část zastavěli bytovkami.

„Myslím si, že pochopili, že hřebčín má památkové parametry, do té doby ho viděli jenom na fotkách,“ řekl na adresu úředníků ministerstva autor petice Aleš Martínek, který byl také na místě.

Ministerstvo návštěvu hřebčína nechce blíže komentovat, dokud nebude správní řízení ukončeno. „V něm musí být nejdříve posouzeny a doloženy památkové hodnoty areálu podle zákona o památkové péči,“ zmínila mluvčí ministerstva kultury Ivana Awwadová.

Proto se prohlídky zúčastnili i zástupci odboru památkové péče otrokovické radnice a zlínského krajského úřadu i lidé z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Z Napajedel odvezli koně, budoucnost chovu anglických plnokrevníků je nejistá

„Zatím proběhlo místní šetření k ověření aktuálního stavu areálu. Na jeho základě bude zpracováno stanovisko pro správní řízení,“ nastínila mluvčí kroměřížských památkářů Petra Zelinková.

Podle Martínka by měl být napajedelský hřebčín vyhlášený památkou už proto, že hřebčíny v Tlumačově či v Písku jimi jsou. „Oba jsou mladší a jejich stavby nejsou architektonicky ani historicky tak zajímavé,“ domnívá se autor petice.

Petice bude pokračovat

„Každá věc se v rámci řízení o prohlášení za kulturní památku posuzuje individuálně, přičemž se hledají její jedinečné kulturně-historické hodnoty. Tento proces nelze zobecnit,“ reagovala Zelinková.

Martínek chce petici nechat lidem k podpisům v elektronické i papírově formě ještě minimálně celý červenec, možná i část srpna. „Zatím máme kolem 8,5 tisíce podpisů,“ odhadl. Obává se, že když hřebčín skončí, dostane se dostihový provoz a český chov anglických plnokrevníků do potíží.

Dostihy bez koní z Napajedel budou smutnější, říká šéf pardubického závodiště

„Zánik tohoto historicky významného hřebčína může chovatelům anglického plnokrevníka a chovu jako takovému způsobit nedozírné následky,“ připustil také mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Petice žádá, aby město nesouhlasilo s takovou změnou územního plánu, že bude možné na místě stavět byty, a aby byl vyhlášen kulturní památkou. Pak by jeho stavební změny museli schvalovat památkáři.

Majitelem hřebčína je firma Sygnum. Jejími jednateli jsou Miroslava Kotačková a Antonín Sieklík, kteří situaci nekomentují.