Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hádka o stromy. Obyvatelům Holešova se nelíbí kácení pětadvacetiletých lip

  16:11
Když minulý týden nastoupili dělníci s motorovými pilami na holešovskou ulici Plačkov, měli v plánu pokácet sedmnáct stromů. K zemi jich ale stihlo padnout jen několik, a pak kácení ustalo. Postavili se proti němu místní občané a radnice plánovanou akci zastavila.

Centrum města Holešov | foto: Jan Salač, MAFRAMAFRA

„Lidé tam stáli kolem stromů. Bylo to vyhrocené, přece nebudeme dělat naschvály,“ uvedl starosta Milan Fritz (ANO), který chce s nespokojenými občany z Plačkova jednat. Ti si přejí stromy ponechat a upozorňují, že už nyní zbytečně padly dvě nepoškozené lípy. Celkově se jim nelíbí, že město chce z ulice odstranit stromořadí pětadvacetiletých lip.

„Jde nám o to, aby se zbytečně nekácely zdravé stromy. To je absurdní,“ vysvětlila Iva Leciánová, jedna z iniciátorek petice proti kácení. Dosud ji podepsalo 140 lidí. „Když jdou k zemi poškozené a nemocné stromy, je to v pořádku. Tyto jsou však zdravé a přinášejí nám chlad a stín,“ zmínila.

Celá situace je však komplikovanější. Kácení bylo součástí projektu revitalizace lokality. Ta se uskutečnila v minulých letech a zahrnovala úpravu cesty, předláždění chodníků či nové vjezdy k domům. Projekt zahrnoval i vykácení lip a jejich náhradní výsadbu.

„Kácení stromů bylo ale přímo navázáno na stavební úpravy. Místo toho jsme provedli náhradní výsadbu, což je běžný postup,“ reagoval holešovský místostarosta Pavel Karhan (KDU-ČSL), který na Plačkově žije. A říká, že byl vždy pro proměnu ulice. „Revitalizace zeleně včetně nových keřů i květin je její součástí, Plačkov určitě o zeleň nepřijde,“ ubezpečil.

Spor starosty a jeho předchůdce

Proti tomu, aby lípy padly, je bývalý starosta Rudolf Seifert (Koalice pro Holešov). „V období, kdy je spousta horkých dní, stromy vytvářejí přirozený stín, a lidem se tak nezahřívají domy. Kácení teď mi nedává smysl. Divím se, čeho tím vedení radnice chce dosáhnout,“ řekl.

Jeho nástupce mu však vyčítá, že projekt vznikl za jeho vedení, a měl tedy výtky občanů ohledně kácení poslouchat dříve. Původně se totiž počítalo se širší cestou nebo úpravou kanalizace, čemuž by musely stromy ustoupit.

Holešov obnovil historický ovocný sad, novou dominantou je dřevěný altán

„Za pana bývalého starosty se projekt bez odborné konzultace upravoval. Pokud chtěl chránit stromy, měl to říct dodavatelské firmě, aby nepodkopala a neponičila kořeny. To, že teď pan Seifert na Plačkově exhibuje, považuju za drzost,“ zlobí se Fritz.

„Nemohl jsem jako starosta hlídat každý projekt. Měl to na starosti pan Karhan, který měl v kompetenci životní prostředí. Já jsem se vždy stavěl proti kácení,“ hájí se Seifert.

Kácení stromů v minulosti povolil odbor životního prostředí, byť konstatoval, že stromy mají ekologický přínos. Město si aktuálně nechalo udělat dendrologický posudek. Z něj vyplynulo, že dva stromy jsou poškozené, ty už padly k zemi. U některých ostatních je třeba ořezat korunu, ošetřovat a kontrolovat je a některé pak lze ponechat v současném stavu. „Z posudku vyplývá, že by se stromy měly spíše zachovat,“ je přesvědčená autorka petice Leciánová.

Další jednání bude v březnu

Vedení radnice to vidí jinak. „Dle odborného vyjádření je perspektiva ostatních dřevin okolo deseti let. Musíme si říct, že nejde o běžné zdravé stromy,“ namítl Karhan. Podle něj se čekalo, až se ujme náhradní výsadba, ovšem teď už nemá smysl s kácením otálet, protože staré stromy budou bránit růstu těch nových.

„Dohledal jsem, že když se revitalizovala ulice 6. května, podle rozhodnutí se tam kácelo šedesát zdravých stromů. Tehdy nikdo neprotestoval a dnes po šesti letech není poznat, že tam tolik stromů padlo,“ poukázal místostarosta. Argumentuje i tím, že za dvacet pokácených stromů z Plačkova se po celém městě vysází zhruba stovka nových.

Některým obyvatelům města vadí kácení stromů na ulici Plačkov.

Některým obyvatelům města vadí kácení stromů na ulici Plačkov.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Současný starosta Fritz poukazuje, že ani obyvatelé Plačkova nejsou údajně jednotní ve svých postojích. „Jeden lípy chce zachovat, protože má včely, druhému zase vadí, protože mu špiní auto. Kritici kácení se navíc mohli vyjádřit v době, kdy se projednával projekt, ale neudělali to,“ vzkázal Fritz.

„Tehdy nám řekli, že se bude posouvat cesta a pod lipami se udělá nová kanalizace. Proto tomu nikdo nebránil. Jenže stromy zásadně dotčeny stavbou nebyly. Proto budeme nadále bojovat za jejich zachování,“ podotkla Leciánová.

Občané mají s vedením města jednat na začátku března. Radnice bude chtít slyšet odborné argumenty a možné náhradní varianty. „Jinou variantu než kácení ale v tuto chvíli nevidím,“ uvedl Karhan.

18. dubna 2019

  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...