Ženy vaří denně, tak netouží být šéfkuchařkami, říká hvězda gastrofestivalu

  11:15aktualizováno  11:15
Karlovský gastrofestival, který se koná od 4. do 6. října, představí desátého kuchaře s michelinskou hvězdou. Dvaatřicetiletá Eszter Palagyi z Maďarska je jedinou ženou ve střední Evropě, která ji má. Svou restauraci Costes přivedla k titulu Restaurace roku Maďarska a jí patří ocenění Kuchař roku.

Mezi šéfkuchaři ve střední Evropě, kteří získali michelinskou hvězdu je jediná žena, Eszter Palagyi. První říjnový víkend bude vařit na Karlovském gastrofestivalu. | foto: archiv Eszter Palagyi

Vysoká gastronomie je převážně mužský svět. Platí to i ve vaší kuchyni? Jak se vám řídí tým?
Není jednoduché vést kuchyni na této úrovni a myslím, že pro ženu je to ještě složitější. Ale za ty roky jsem si zvykla.

Šéfkuchaři popisují svou práci jako obrovský stres a často mluví o tom, že se museli naučit nekřičet a nerozčilovat se. Máte i vy takový problém?
Považuji se za těžkopádného vedoucího a myslím, že někdy je zvýšení hlasu nevyhnutelné. Přiznávám, že občas mi trpělivost dochází. Ale také jsem už spolupracovala s týmy, se kterými jsem se takto chovat nemusela, protože jsme byli skvěle sehraní.

Od ženy se obecně očekává, že umí vařit, ale oceňovaní šéfkuchaři jsou obvykle muži. Čím to je?
Ano, to je velký stereotyp. Žena nemůže vařit na této úrovni, jenže skoro každá žena musí vařit denně, i když to není její profese. Spíš bych ale řekla, že jen málo žen si tuto profesi zvolí, protože vařit musí každopádně den za dnem.

Fotogalerie

Vaření vás bavilo odmalička, od koho jste se učila? Vzpomenete si, jak dopadl první pokrm, který jste uvařila?
Do kuchyně mě brával otec už od dětství, byla jsem jeho malý pomocný kuchař. První jídlo, jaké jsem kdy připravila, byly šťouchané brambory.

V Česku se restaurace potýkají s tím, že nemají kuchaře. Napadá vás, jak zvýšit zájem mladých lidí o obor? Jaká byla vaše motivace?
Můj názor je, že bychom měli pomoci zamilovat se do této profese už dětem. Vysvětlit jim, co to znamená být kuchař. Říkat pravdu, jak to negativní, tak to pozitivní. A zajistit kvalitní úroveň vzdělání.

Karlovský gastrofestival

Karlovský gastrofestival se bude konat 4. až 6. října ve Velkých Karlovicích.

Nabídne ochutnávky specialit u hotelů, penzionů a hospůdek v 3,5 kilometru dlouhém údolí Leskové. Mezi jednotlivými stanovišti mohou lidé jezdit vláčky, historickými autobusy a koňskými povozy či využít cyklostezku Bečva.

Součástí je také mezinárodní farmářský trh, soutěže o nejlepší valašský frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show či frgálová manufaktura.

Několik let jste strávila ve světě, kde jste sbírala zkušenosti. Spolupracovala jste i s francouzským „šéfkuchařem století“ Joëlem Robuchonem. Byly to zásadní momenty ve vaší kariéře?
Ano, v zahraničí jsem pracovala hodně. V různých zemích a s různými šéfkuchaři. Ale ve Francii jsem se poučila o čisté eleganci a komplexních chutích, což od té doby používám při vymýšlení a vaření svých jídel.

Máte oblíbené suroviny, z nichž ráda vaříte? A co recepty, tvoříte si vlastní?
Ráda používám lanýže a zvěřinu, které samozřejmě připravuji podle vlastních receptů.

Kombinujete styly vaření různých zemí. Vycházíte přitom z maďarské kuchyně?
Vždy používám maďarské sezonní přísady, které se snažím posouvat do vysoké gastronomie. Používám tradiční metody a techniky, které zachovávají jejich charakteristickou chuť.

Nejčtenější

Odháčkování je dobrovolné, jinak by nefungovalo, říká obhájce guru Járy

Jaroslav Dobeš ve filipínském vězení.

Znásilnění vydávané za léčebnou metodu zvanou odháčkování, která ženám pomůže nastartovat další život, se znovu vrátilo...

Zlín - Sparta 0:2, před derby zlepšený výkon, trefili se Tetteh a Kanga

Hráči Sparty se radují ze vstřelené branky v utkání proti Zlínu.

Fotbalisté Sparty konečně vyhráli ve Zlíně, po třech předchozích neúspěších tam v 9. kole ligy zvítězili 2:0. První...

Pronájmy ve Zlíně jsou třetí nejdražší v zemi, chtějí je i studenti

Spousta městských bytů je ve dvou „segmentech“ na zlínském sídlišti Jižní Svahy.

Weby s poptávkou bydlení či skupiny na Facebooku na stejné téma jsou v posledních týdnech zahlceny inzeráty, které mají...

Bohemians - Zlín 2:2, domácí dvakrát prohrávali, bod zajistil Havel

Milan Havel z Bohemians hlavičkuje na bránu Zlína. Zleva brankář Stanislav...

Fotbalisté Bohemians 1905 podruhé v letošním ročníku ztratili body doma. V předehrávce 10. kola Fortuna ligy se Zlínem...

První liga: Budějovice vyhrály i potřetí, zatím neztratila ani Poruba

Českobudějovický útočník Radek Prokeš (vlevo) se snaží uniknout Lukášovi...

Hokejisté Českých Budějovic a Poruby potupili ve třetím kole první ligy soupeře devíti góly a vládnou tabulce se...

Další z rubriky

Soud i muzeum. Velká proměna uherskohradišťské věznice je připravená

Věznice v Uherském Hradišti

Ministerstvo financí schválilo dlouho chystanou proměnu bývalé věznice v Uherském Hradišti včetně vzniku Muzea...

Kočičí máma ze Zlína má síť dobrovolníků, suplují chybějící útulky

Eva Janišková založila ve Zlíně organizaci Dobré ruce a s kolegy se stará o...

Před toulavými kočkami lidé zavírají oči, říká Eva Janišková. Ve Zlíně vede organizaci Dobré ruce a s kolegy zachránila...

Nebojte se být první a nejlepší, radil by Baťa dnešním podnikatelům

Baťova síla byla v tom, že každý svůj záměr dokázal lidem přesvědčivě...

Před 125 lety vznikla ve Zlíně firma, která je stále historicky nejproslulejší a nejúspěšnější českou společností. Z...

Dvanáct vrstev křídy, třináctá zlato. Na Velehradě se učili psát ikony

Kurz psaní ikon na Velehradě.

Celou řadu zájemců přilákal kurz psaní ikon, který se konal na Velehradě. Přestože je ikona spojena s pravoslavím,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz