Hvězdou letošního divadelního festivalu Setkání - Stretnutie ve Zlíně bylo...

Hvězdou letošního divadelního festivalu Setkání - Stretnutie ve Zlíně bylo Dejvícké divadlo s inscenací „Vina?“. | foto: archiv MDZ

Střet názvů umělecké přehlídky neřeší, místo rivality chtějí spolupracovat

  • 0
Konají se nedaleko od sebe a mají naprosto shodný název: Setkání-Stretnutie. Přehlídky současného českého a slovenského umění si jdou každá svojí cestou. První z nich pořádá Městské divadlo Zlín, druhou Klub kultury Uherské Hradiště. Pořadatelé akcí se o jméno nepřou, naopak do budoucna nevylučují spolupráci.

Důvodem je fakt, že tradice se v obou městech ujala a veřejnost si divadelní festival a přehlídku současného umění spojuje.

Zatímco 26. ročník divadelního festivalu mají ve Zlíně za sebou, v Uherském Hradišti letošní už 37. ročník Setkání–Stretnutie právě vrcholí. V tamější Galerii Vladimíra Hrocha je do úterý k vidění přehlídka soudobé tvorby třiatřiceti výtvarníků a fotografů regionu Trenčín a Uherské Hradiště.

„O střetu názvů dlouhodobě víme, ale do konfrontace se stejnojmenným divadelním festivalem ve Zlíně formou nároku na copyright nepůjdeme,“ řekl ředitel uherskohradišťského Klubu kultury Antonín Mach.

Spíš než o rivalitě přemýšlí o způsobu, jak by si mohly obě výrazné kulturní instituce začít pomáhat. A jeho protějšek, ředitel zlínského divadla Josef Morávek, není proti.

„Máme tady podobné téma v jiných uměleckých formách, ale pod stejným názvem, takže se hledání spolupráce přímo nabízí,“ poznamenal Morávek.

Název Setkání–Stretnutie je slovní hříčka, jež se po rozpadu federace v roce 1993 ujala a umělce z obou sousedních zemí spojuje dodnes. V případě Uherského Hradiště jde ročně o šest projektů pořádaných společně s Trenčínským osvětovým střediskem v Trenčíně.

V obou městech se pravidelně konají společné výstavy, jichž se účastní vždy patnáct umělců z obou států. Jde o fotografy, grafiky, malíře a sochaře. V plánech kurátorů jsou rovněž autorské výstavy jednotlivců v Uherském Hradišti.

Výstavy by se mohly rozšířit také do Zlína, jehož divadlo nabízí výstavní prostory ve svém rozlehlém foyer. „Každá z uměleckých přehlídek si hledá vlastní cestu k československé vzájemnosti a jednotě. Budeme proto rádi spolupracovat a hledat společnou řeč,“ dodal Morávek.