(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Městská policie Zlín

Děti byly v noci samy na rušné křižovatce, matka i prarodiče se opili

  • 27
Dvě malé děti našli v pondělí pozdě večer na ulici strážníci ve Zlíně. Čtyřletá dívka a její o dva roky starší bratr stáli na rušné křižovatce na sídlišti Jižní Svahy. O pár ulic dál ležela jejich opilá babička, děda nabízel strážníkům dvě stovky za odvoz domů.

„Děti strážníkům sdělily, že maminku mají asi doma,“ řekl mluvčí Městské policie Zlín Pavel Janík.

V tu chvíli, v čase po 22. hodině, byly na ulici samy. Asi po deseti minutách se dostavil jednašedesátiletý dědeček. Na tom, že jsou děti samy a vystrašené, neshledával nic závadného. Dělalo mu starost, proč se o ně strážníci zajímají.

„Muž, jehož úsudek korespondoval s hodnotou 2,5 promile alkoholu, hlídce řekl, že původně popíjel s matkou a babičkou obou dětí v jedné z místních náleven,“ popsal Janík.

Když byl čas jít domů, zavolali si taxík. Jenomže ten je odmítl přepravit všechny, včetně dvou psů a tak dědeček nabídl, že s dětmi pojede sám. „To se ovšem z nějakého důvodu nestalo,“ doplnil mluvčí.

Vzápětí muže zklamali i samotní strážníci, ti odmítli jeho nabídku, že jim zaplatí 200 korun, když rodinku odvezou domů.

Matka dětí byla doma, nadýchala dvě promile

Další dějství měl stejný příběh o několik ulic dál, kde jiná hlídka prověřovala oznámení o ležící podnapilé ženě. „To byla babička zmíněných dětí, které v těle kolovalo 2,4 promile alkoholu. Krátký odpočinek jí ale evidentně prospěl, protože dokázala odkráčet k domovu po svých,“ uvedl Janík. Že by se ovšem dokázala postarat o svá vnoučata, nepřicházelo v úvahu.

Nakonec městská policie skutečně odvezla děti domů, tam strážníci zastihli i šestatřicetiletou matku. Ani ta však nebyla střízlivá. I když nadýchala méně než babička s dědou, přeci jen měla dvě promile.

Pracovnice z oddělení sociálně-právní ochrany dětí zlínské radnice pak sehnala příbuzné, u nichž mohli sourozenci přespat, místo aby noc strávili v sociálním zařízení.